Har noen titalls kilo plutonium

Til atombomben som ble sprengt natt til i går, har nordkoreanerne trolig brukt rundt fem kilo plutonium. De har nok plutonium til flere slike bomber.

  • Magne Gaasemyr
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Det sier forsker Steinar Høibråten ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

— Det er vanskelig å si hvor mye plutonium de har. Men de har neppe brukt opp alt. Jeg antar at de har 30-40 kilo, sier Høibråten, som har doktorgrad i kjernefysikk.

13 urangruver i Nord-Korea

— Hva slags våpen er det snakk om?

— Dette er en fisjonssprengning, altså kjernespalting. Jordskjelvmålingene tyder ikke på at det var en særlig stor bombe, i hvert fall langt mindre enn den største som India sprengte i mai 1998, da både India og Pakistan gjennomførte flere prøvesprengninger.

— Hvor får landet materiale og teknologi fra?

— Nord-Korea har minst 13 kjente urangruver, så de er vel forsynt med eget radioaktivt materiale. Når det gjelder teknologien, begynte de å utvikle den allerede på 1950-tallet med hjelp fra Sovjet og Kina. Siden midt på 1960-tallet har de hatt en forskningsreaktor i sving, men det var først på 1990-tallet de begynte å konvertere brukt reaktorbrensel til plutonium som kunne brukes i våpen.

Tar tid å lage atomrakett

— Hvorfor har de gjennomført denne prøvesprengningen?

— Vi må vel anta at de er ute etter å lære å lage anvendbare atomvåpen. At de har sprengt dette hullet i bakken, betyr ikke at de med en gang har atomraketter klare for å skyte mot Japan, for eksempel. Det skal mer til for å lage kjernefysiske ladninger som er så små at de passer inn i raketter. Men nå har de gjort det vanskeligste, så det trenger ikke ta mange år før de også har atommissiler.

— En annen sak at de raskere kan lage noe mer primitivt, for eksempel en bombe som de kan laste inn i et fly og slippe over Sør-Korea. Den bomben de sprengte i natt kan best sammenliknes med den som ble sluppet over Nagasaki i 1945. Den var et par meter i diameter og ble sluppet fra fly, sier Høibråten.

Publisert: