Nord-Korea varsler atomangrep ved provokasjon

Samtidig som USAs krigsflåte fortsetter i retning Korea-halvøyen, varsler Nord-Korea at det er rede for et atomangrep ved tegn på amerikansk provokasjon.

Publisert Publisert

SVAR: USA har sendt hangarskipet Carl Vinson og en rekke andre krigsskip i retning den koreanske halvøyen, som et svar på de nylige rakettestene fra Nord-Korea. Foto: Jo Jung-ho, Yonhap / AP / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Nordkoreanske statsmedier skriver landets «sterke hær ser med iver på alle fiendens bevegelser», bare dager etter at det amerikanske hangarskipet USS «Carl Vinson» med støttefartøy ble omdirigert nordover til Nordøst-Asia, skriver Reuters.

USAs president omtaler flåten for en «armada», og til Fox Business Network sier han at krigsflåten er veldig mektig.

– Vi har ubåter. Veldig mektige. Langt mer mektige enn hangarskipet. Det kan jeg fortelle deg, sier presidenten. Trump har også sagt at det ville vært langt bedre om Kina hadde løst problemet Nord-Korea.

– Hvis Kina bestemmer seg for å hjelpe, hadde det vært bra. Hvis ikke, løser vi problemet uten dem, skriver han på Twitter.

Kina ber om fredelig løsning

Kinas president Xi Jinping har diskutert den spente situasjonen på halvøyen i en telefonsamtale med USAs president Donald Trump, melder kinesiske myndigheter onsdag.

Xi understreket viktigheten av å få slutt på Nord-Koreas atomvåpenprogram, og at han ønsker at hele Korea-halvøyen skal være fri for atomvåpen. Han sa videre at han ønsker at konflikten skal løses på fredelig vis, og at Kina vil koordinere denne prosessen med USA.

Den kinesiske partiavisen Global Times skriver at Nord-Korea og Sør-Korea ikke har vært nærmere krig siden Nord-Korea i 2006 gjennomførte sin første atomprøvesprengning.

Felles militærøvelse

Det fryktes nå at Nord-Korea snart vil gjennomføre sin sjette atomprøvesprenging eller at landet vil teste ut nye langdistansemissiler. Landet testet blant annet ut atomvåpen ved to anledninger i fjor.

USA har sendt hangarskipet USS Carl Vinson med støttefartøy i retning Korea-halvøyen, noe som har fått Nord-Korea til å reagere skarpt.

Onsdag meldes det at Japans marine planlegger en stor felles militærøvelse med USA. Japanske krigsskip skal øve sammen med skip fra den amerikanske marinen, blant annet Carl Vinson, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo News, som siterer anonyme tjenestemenn.

Publisert