- Jordan må få mer støtte

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte søndag den gigantiske Zaatari-leiren i Jordan. Der fikk hun høre om flyktninger som er i ferd med å miste framtidshåpet.

VIL GI MER: Statsminister Erna Solberg i flyktningeleiren Zaatari i Jordan, hvor det bor 80.000 syriske flyktninger, mange av dem barn. SCANPIX

NTB

Det er nødvendig å øke pengestøtten for å kunne finansiere utdanning, opplæring og aktiviteter for flyktningene, mener Solberg.

— Signalene jeg får, er at dette er ganske kritisk med tanke på bevegelse av folk, sier hun til NTB.

— Når framtidshåpet blir borte, reiser de mest ressurssterke videre, mens de mest sårbare blir igjen. Nabolandene stiller mye opp, og vi er nødt til å gi mye mer til både mat og utdanning, sier Solberg.

LEKER: Syriske barn kaster ball med statsminister Erna Solberg hos Flyktninghjelpen i leiren Zaatari i Jordan. Flyktninghjelpen tilbyr barna ulike aktiviteter. SCANPIX

Hun peker på at Norge er blant landene som gir aller mest til Syrias naboland, og sier at andre land nå må bidra mer.— Derfor har vi tatt initiativ til en giverlandskonferanse. Mange land ser nok nå sammenhengen mellom det trykket de opplever, og det som skjer her.

Det bor i dag rundt 80.000 flyktninger i Zaatari-leiren, som ligger bare 15 kilometer fra grensa til Syria.

Les også:

Les også

Amnesty kritisk til regjeringens asylkampanje

Katastrofal feilsatsing

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland var med på besøket søndag. Han mener det har vært satset altfor lite på å utdanne flyktningene og gi dem framtidsutsikter. Han peker på at bare 40 prosent av nødhjelpsbehovet er dekket.

— Det har fra første dag vært en katastrofal feilsatsing. Man har kun gitt nødhjelpsmidler, og ingen ting til at folk får seg utdannelse, sier Egeland til NTB.

ANKOMST: Sjef for Flyktninghjelpen Jan Egeland tok imot statsministeren. SCANPIX

— Vi prøver nå desperat å forberede folk her på arbeid og en framtid og en retur til Syria en dag, men ressursene er altfor små til dette, sier han.Konsekvensene er at mange gir opp håpet.

— Spesielt gjelder det dem som bor utenfor leirene, sier Egeland.

Bekymret tobarnsfar på Landåses:

Les også

- Vi håper på det beste, men frykter det verste

Må få verdig liv

Etyemezian Hovig, UNHCRs leirleder i Zaatari, bekrefter at mange flyktninger de siste månedene har begynt å reise hjem igjen til Syria eller videre til Europa fordi framtidsutsiktene er så dårlige.

— Vi må støtte jordanske institusjoner, blant andre utdanningsinstitusjonene, slik at flyktninger får flere muligheter, sier han.

FAMILIE: Solberg på besøk hos en syrisk familie som nå bor i leiren.

Det største problemet er mangel på framtidsutsikter for syriske flyktninger.— De må få støtte til å leve verdige liv. På grunn av mangel på mat og framtidsutsikter, forlater nå mange flyktninger Jordan. Dette er en utvikling vi har sett de siste tre månedene. Mange selger land i Syria for å få penger til å reise, særlig gjelder dette unge menn, bekrefter Hovig.

Jordan må støttes slik at de fortsatt kan håndtere alle flyktningene, understreker han.