Norsk politi varslet om etterlyst svensk IS-medlem

Mutar Muthanna Majid er mistenkt for å planlegge terrorangrep. Nå er også norsk politi bedt om å holde utkikk.

Publisert:

TERROR: Säpo-sjef Anders Thornberg kunngjorde onsdag at Sverige høyner beredskapsnivået som følge av en konkret terrortrussel. Foto: Scanpix

Den terrormistenkte mannen som er ettersøkt av svensk politi, er medlem av ekstremistgruppa IS og skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa, viser et politidokument Expressen har fått tilgang til.

Avisen har sett meldingen som det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har sendt ut til politifolk som er involvert i jakten etter mannen. Den inneholder et bilde og opplysninger om mannen.

ETTERLYST: Mutar Muthanna Majid er etterlyst av svensk politi. Foto: Svensk politi/Aftonbladet

— Sikkerhetspolitiet er gjort kjent med at Mutar Muthanna Majid, som er medlem av IS, har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige. Han er ifølge opplysninger involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa, heter det i politiets dokument.

Høynet trusselnivå

Videre oppfordrer Säpo politibetjenter som skulle treffe på Majid om umiddelbart å ta kontakt med enheten som har utstedt arrestordre på mannen. Dette for å vurdere ytterligere etterforsknings- eller tvangstiltak.

Om vi ikke er på vakt, vil terrorismen vinne over demokratiet:

Les også

Panikkens reflekser

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har sendt ut navn og bilde på mannen, som de mener skal ha planer om å gjennomføre et angrep i Europa.

Ifølge NRKkan ikke norske myndigheter utelukke at mannen befinner seg i Norge.

— Politidirektoratet har sendt ut varselmelding til alle politidistrikt i Norge om dette, opplyser pressevakt i Kripos, Rebekka Bredesen til NTB.

Ifølge Expressen tok svensk politi beslutningen om å ettersøke Majid allerede tirsdag kveld.

Onsdag økte Säpo beredskapsnivået i landet til fire av fem på grunn av «konkret etterretningsinformasjon».

IfølgeAftonbladet, som har det samme bildet, er skal mannen være i 25-årsalderen og irakisk statsborger. Han skal ifølge avisen ha vært i Syria og kriget for IS og det skal være han som førte til at beredskapsnivået i Sverige ble hevet.

Mange tips

Bildet av den ettersøkte mannen skal ha blitt «vasket», slik at bakgrunnen og andre identifiserbare elementer er fjernet. Dette fordi den mistenkte mannen ikke skal kunne avgjøre når eller hvor bildet ble tatt, dersom han skulle se det.

Les også:

Les også

Dette er visjonen til IS-lederen

Den etterlyste heter Mutar Muthanna Majid, og skal medlem av IS, ifølge Säpo. Han har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige, ifølge svensk politi.

De kan derimot bekrefte at det har kommet inn mange tips fra publikum.

— Det kommer hele tiden, sier vakthavende ved Säpos pressetjeneste, Hans Vikander, til nyhetsbyrået TT.

Noen utnytter terroraksjonen til å gå løs på flyktninger som har rømt fra tortur:

Publisert: