Kvinnelig massemorder sverget troskap til IS

FBI etterforsker nå massakren i California som et terrorangrep.

Publisert Publisert

MINTES OFRENE: I natt norsk tid var det minnestund for ofrene i San Bernardino, California. Syed Rizwan Farook, 28, og konen Tashfeen Malik, 27, drepte 14 mennesker og såret 21. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni

  • Christina Pletten

Tashfeen Malik (27) skal ha skrevet på Facebook at hun sverger troskap til terrororganisasjonen IS. Det skriver The New York Times, som siterer anonyme kilder i FBI.

Det føderale etteretningsbyrået har overtatt etterforskningen av massakren onsdag, da Malik og ektemannen Syed Rizwan Farook drepte 14 mennesker og såret 21 ved et offentlig kontor i San Bernadino, California.

De etterforsker nå hendelsen som et terrorangrep.

HVOR FARLIGE ER DET EGENTLIG Å BO I USA?

Les også

Her er fire fakta som vil sjokkere deg

Frykter terror

Da politiet ransaket huset til paret fant de store mengder ammunisjon, 12 bomber og utstyr for å produsere flere eksplosiver. Etterforskerne har også saumfart ekteparets datamaskiner og lett etter elektroniske spor. De sier at paret har slettet informasjon de siste dagene før angrepet. Farook skal ha hatt kontakt med ekstremistiske personer som har vært under overvåkning av FBI.

Det synes nå klart at de to hadde planlagt et angrep i lengre tid, men man vet fortsatt ikke om de har koordinert direkte med medlemmer av IS eller andre terrororganisasjoner. Etteretningskilder sier det kan dreie seg om «selvradikalisering», der de to har utført angrepet på egenhånd som en sympatiaksjon.

LES OGSÅ:

Les også

Syv spørsmål du ikke turte å stille om IS

Oppfordret til drap

LES OGSÅ:

Les også

IS tror på slaveri og voldtekt av småjenter

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi har oppfordret sympatisører over hele verden til å utføre angrep mot sivile. Rettroende muslimer må enten emigrere til den islamske stat, eller utføre terrorhandlinger der de er, sa Abu Bakr al-Baghdadi i et lydopptak som ble distribuert på ekstremistiske nettstder tidligere i år.

— Der er ingen unnskyldning for en muslim som kan emigrere til den islamske stat, eller som kan bære våpen der han er, for Allah har kommandert ham til å enten gjøre det ene eller det andre, og har gjort kampen obligatorisk, sa al-Baghdadi i opptaket.

LES OGSÅ: Dette vet vi om IS' mystiske leder

Les også

- Kom hit eller drep der du er!

Selvradikalisert

Flere IS og Al Qaida-sympatisører har de siste årene gjennomført dødelige angrep i USA, selv om de bare har vært løselig knyttet til islamske ekstremistgrupper:

  • To brødre fra Tsjetsnia detonerte to bomber i målområdet under Boston maraton i 2013. Tre mennesker ble drept.
  • En mann halshugget en kvinnelig kollega i Oklahoma i 2014, inspirert av IS-videoer.
  • En 32-gammel mann som ble beskrevet som selvradikalisert angrep to politimenn med øks på en togstasjon på Long Island i 2014.
  • En psykiater ansatt ved den amerikansk marinebasen Fort Hood skjøt og drepte 13 kollegaer i 2009. Psykiateren skal ha sympatisert med islamske ekstremister.
Publisert