- Israel vil bevare freden med Egypt

Israel vil bevare fredsavtalen med Egypt, bekrefter statsminister Benjamin Netanyahu.

Publisert: Publisert:

SLAG: Gateslaget i Kairo natt til lørdag krevde minst tre liv, mens en fjerde person døde av hjerteinfarkt. Flere hundre ble skadd, og 200 måtte til sykehus. Israel ambassadør har forlatt Egypt sammen med annet ambassadepersonell. Foto: SCANPIX

NTB

Israels statsminister sier også at de er i dialog med Egypt om å returnere sin ambassadør til Kairo snart.

— Vi trenger bare være sikre på at han og resten av de ansatte på ambassaden er trygge, sa Netanyahu i en TV-tale lørdag kveld.

Stormingen av den israelske ambassaden i Kairo skapte bekymring for at den 32 år gamle fredsavtalen mellom Egypt og Israel var truet. Opptøyene startet fredag kveld og minst tre personer er drept i gatekamper, og i alt er 837 mennesker såret.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer angrepet.

— Angrepet på Israels ambassade i Kairo natt til lørdag er svært alvorlig. Norge fordømmer voldsbruken og at man tok seg inn på ambassadeområdet, og beklager tapet av menneskeliv, skrev utenriksministeren i en pressemelding lørdag.

USA unnlot å fordømme angrepet på den israelske ambassaden i Kairo, men lot heller en talskvinne for utenriksdepartementet uttrykke USAs «dype bekymring» for angrepet. Barack Obama oppfordret egyptiske myndigheter til å sørge for sikkerheten ved den israelske ambassaden, som ligger i et høyhus med utsikt over Nilen i Kairos Giza-distrikt.

Siste hilsener

Israelere inni ambassaden skal ha følt seg truet på livet da demonstrantene tok seg inn i ambassaden og begynte å kaste israelske flagg og dokumenter ut av vinduene. Det ble også satt fyr på et israelsk flagg.

Ambassadør Yitzhak Levanon og andre ansatte var da allerede evakuert, men seks israelere oppholdt seg fortsatt i ambassaden. De skal ha følt seg truet på livet og ringte derfor hjem og ga en siste hilsen til familiene sine, ifølge den israelske regjeringen. Like etter skal de ha blitt reddet ut av egyptiske kommandosoldater.

Det befinner seg fortsatt en israelsk konsul i Kairo som har i oppgave å ivareta ambassaden. Ambassadøren og annet personell er imidlertid tilbake i Israel og i god behold.

Folk jublet

Stormingen av ambassaden skjedde mens en stor folkemengde sto og jublet, og det har også kommet meldinger om at egyptiske soldater lot være å gripe inn.

— Vår verdighet er blitt gjenopprettet, sier Mohi Alaa, en 24 år gammel aktivist som deltok i demonstrasjonene.

— Vi vil ikke ha amerikanernes penger, fortsetter han. Han er en av mange unge egyptere som er villig til å ofre Egypts gode forhold til USA med langt krassere kritikk av Israels behandling av palestinerne.

Angrepet skaper bekymring i så vel Washington som Jerusalem og Kairo. Den egyptiske innenriksministeren innførte kriseberedskap i landet og inndro all ferie fra landets politifolk. Samtidig innkalte Egypts statsminister til krisemøte.

Hundrevis av egyptiske soldater i pansrede kjøretøyer ble sendt til ambassadestrøket. Lørdag morgen var det fortsatt rundt 2.000 demonstranter utenfor ambassaden.

Tahrir-plassen

De rasende demonstrantene kom fra en demonstrasjon på Tahrir-plassen, som i utgangspunktet var en protest mot Egypts militærråd. Aksjonistene mener landets reformprosess går altfor tregt. Etter hvert brøt en stor gruppe seg løs og gikk mot den israelske ambassaden.

Der rev demonstranter ned sikkerhetsmuren med hammere og metallstenger før de tok seg inn i selve bygningen.

— Denne handlingen viser det sinnet og den frustrasjonen som unge, egyptiske revolusjonære føler overfor Israel, særlig etter de siste israelske angrepene ved den egyptiske grensen som drepte egyptisk grensepoliti, sa den politiske analytikeren Nabil Abdel Fattah til Reuters.

Publisert: