Israel og Hamas bytter fanger

Israel og Hamas er enige om en avtale om å utveksle palestinske fanger i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit.

Publisert Publisert

SNART FRI: Gilad Shalit vil trolig bli løslatt i løpet av de neste dagene etter en utvekslingsavtale mellom Israel og Hamas ble inngått tirsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX

  • NTB

— Vi er ferdige med forhandlingene med Hamas om å få løslatt Gilad Shalit. Han vil komme hjem i løpet av de neste dagene, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu etter et hastemøte i regjeringen tirsdag.

Netanyahu sa han allerede hadde ringt Shalits familie og fortalt dem at han vil oppfylle løftet sitt om å bringe sønnen deres hjem.

I Gaza strømmet titusenvis av mennesker ut i gatene for å feire at hundrevis av palestinere vil bli løslatt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fanget siden 2006

Shalit ble tatt til fange av palestinere i Israel i 2006. Hamas, som sitter med makten på Gazastripen, har bekreftet at de holder ham fanget. Gjentatte forhandlingsrunder om fangeutveksling har imidlertid ikke ført fram tidligere.

En kilde opplyser at avtalen har kommet i stand etter megling fra Egypt.

Den israelske fjernsynsstasjonen Channel 2 hevder at begge sider har vist større fleksibilitet enn under tidligere forhandlingsrunder.

1.000 mot én

I den nye avtalen skal være snakk om løslatelse av 1.000 palestinske fanger - i to faser - i bytte mot den israelske soldaten. I første runde skal 450 løslates, i den neste 550.

Israel har tidligere nektet å frigi palestinske fanger som har vært innblandet i dødelige angrep mot israelere. (©NTB)

Publisert