Kontroversielle Sessions godkjent som USAs justisminister

Senatet i USA har godkjent Jeff Sessions som landets neste justisminister, dagen etter at en demokratisk senator ble nektet å lese opp et kritisk brev om ham.

Publisert: Publisert:

MINISTER: Omdiskuterte Jeff Sessions er godkjent som USAs nye justisminister. Foto: NTB Scanpix

NTB

Etter flere uker med debatt rundt Sessions er han nå godkjent av Senatet, der republikanerne er i flertall. Bare én demokrat stemte for 70-åringen fra Alabama, som er blitt anklaget for rasisme og for å ha for tette bindinger til president Donald Trump.

Sessions var en av de første senatorene som åpent støttet Trumps presidentkandidatur, og han regnes som inspirator for en stor del av Trumps politikk, inkludert han syn på immigrasjon. En rekke borgerrettighetsgrupper har oppfordret Senatet til å ikke godkjenne utnevnelsen, men han ble til slutt godkjent med 52 mot 47 stemmer.

Les også

Trump avsetter USAs fungerende justisminister

 Kritiker nektet

Under debatten om Jeff Sessions tirsdag ville den demokratiske senatoren Elizabeth Warren, også fra Alabama, lese opp et 30 år gammelt brev fra enken etter borgerrettsaktivisten Martin Luther King jr. I brevet fra Coretta Scott King kritiseres Sessions for å ha misbrukt makten sin som statsadvokat til å begrense svartes muligheter til å avgi stemme.

BREV: Senator Elizabeth Warren med brevet fra Coretta Scott King, enken etter Martin Luther King. Warren ble nektet å lese opp brevet for Senatet. Foto: NTB Scanpix

Warren ble nektet å lese opp brevet med henvisning til en lite brukt vedtekt i Senatets debattregler, som forbyr senatorene å tillegge en kollega upassende eller uverdige motiver eller handlinger.

Brevet hun ville lese opp ble skrevet som et innlegg i debatten om hvorvidt Sessions i 1986 var skikket til å bli føderal dommer. Den gangen sa Senatet nei, på grunn av en rekke utsagn som mange mente kunne nøre opp under rasistiske holdninger.

Takket Trump

Etter avstemningen sa Sessions at han håper gemyttene roer seg i Senatet og at «kanskje vi på en eller annen måte kommer bedre overens». Han takket Trump for nominasjonen og sa at Trump tror på rettsreglene og på å beskytte det amerikanske folk mot kriminalitet og vold.

Han ba også senatorene enes om det de kan enes om, uten å sverte hverandre, som han omtalte som en usunn trend.

70-åringen var Alabamas justisminister fra 1995 til 1997, før han ble valgt inn i Senatet, der han har vært i 20 år.

Les også

Trump sur på kjede som dropper Ivankas klesmerke

Sinna Trump

Sessions tiltrer midt i oppstyret og debatten rundt Trumps kontroversielle innreiseforbud, som satte en midlertidig stopper for blant annet migrasjon fra sju overveiende muslimske land, før innreiseforbudet ble opphevet til legaliteten av det er vurdert.

Det er blitt stilt spørsmål om Sessions er i stand til å gjøre jobben som landets øverste beskytter av loven, uten å la seg påvirke av president Donald Trump.

Trump har flere ganger hudflettet demokratene for at godkjenningen av regjeringsmedlemmene hans har trukket ut i tid, og Sessions var en av dem det var knyttet mest skepsis til.

Han er den sjette av i alt 15 regjeringsmedlemmer som er godkjent.

Nestemann som skal vurderes og stemmes over i Senatet er Trumps kandidat til helseministerposten, Tom Price, som lenge har gått i bresjen for å utfase president Barack Obamas helsereform. Det ventes at han blir godkjent torsdag.

Publisert: