- Skutt i hodet da han forsøkte å stanse angrepet

En av gjerningsmennene bak angrepet på en moské i Canada ble forsøkt stanset av folk i moskeen, ifølge opplysninger fra personer på stedet.

Publisert:

DREPT: Væpnet spesialpoliti rykket ut til moskeen i Quebec der flere personer ble skutt og drept av væpnede menn. Foto: MATHIEU BELANGER / X02032

– Ut fra det jeg har hørt, ble en person skutt i hodet da han forsøkte å overfalle angriperen for å stoppe ham. Tre andre ble også drept da de forsøkte å fange en av angriperne, sier Hamid Nadji, som har snakket med venner som var i moskeen under angrepet, ifølge Montreal Gazette.

– Gjerningspersonen gikk i moskeen først én gang, for så å gå ut og lade våpenet, så kom han tilbake en andre og tredje gang, beskriver han videre.

Nadji har fått beskrevet angrepet som et «blodbad».

Seks drept

Seks personer ble drept og åtte skadet etter at væpnede menn begynte å skyte i en moske i byen Quebec i Canada søndag kveld.

– Muslimske canadiere er en viktig del av stoffet som utgjør befolkningen vår og disse meningsløse handlingene har ingen plass i vårt samfunn, heter det i en uttalelse fra statsminister Justin Trudeau.

Politiet opplyser at situasjonen er under kontroll, området er sikret og alle som var i moskeen, er evakuert.

To mistenkte personer skal være pågrepet. Den ene nær moskeen og den andre omtrent 40 kilometer unna, i Île d’Orléans, ifølge Montreal Gazette. Politiet vil ikke utelukke at en tredje person har rømt fra stedet.

Les også

Spedbarn døde etter bilmassakre i Australia

SKYTING: Flere personer ble drept da væpnede menn begynte å skyte i en moské i Quebec i Canada. Foto: Francis Vachon / TT / NTB Scanpix

– Brukte automatvåpen

Vitner har opplyst til Reuters at væpnede menn begynte å skyte i moskeen ved 20-tiden søndag kveld. Rundt 40 personer var i moskeen i forbindelse med kveldsbønnen.

– Hvorfor skjer dette her? Det er barbarisk, sier moskéleder Mohamed Yangui. Han var ikke selv til stede da skytingen startet, men sier han fikk flere desperate telefonsamtaler fra folk som var samlet til kveldsbønn.

Antallet bekreftede drept ble hevet fra fem til seks tidlig mandag morgen norsk tid. De døde skal være mellom 35 og 70 år gamle. Flere titall mennesker, i hovedsak menn, var samlet til bønn i moskeen da angrepet skjedde søndag kveld lokal tid.

Den franskspråklige avisen Le Solei skriver at én av gjerningsmennene skal ha vært bevæpnet med en AK-47 og at den ene er en 27 år gammel mann, ifølge VG.

– Jeg syns det hørtes ut som om de hadde Quebec-aksent. De åpnet ild, og mens de skjøt, ropte de «Allahu Akbar!» Kulene traff folk som ba. En kule suste forbi rett over hodet mitt, sier et vitne til den franskspråklige Radio-Canada, skriver CBC.

Les også

Berlin-mistenkt sverget troskap til IS

Ønsker flyktninger velkommen

Både utenriksminister Børge Brende (H) og NATO-sjef Jens Stoltenberg fordømmer angrepet mot moskeen.

– Mine tanker er med ofrene, deres familier og alle canadiere, skriver Brende (H) på Twitter.

NATO-sjef Jens Stoltenberg betegner angrepet som forferdelig og sender også sine tanker til ofre og øvrige canadiere.

Tidligere søndag, før angrepet skjedde, gikk Trudeau ut mot USAs president Donald Trumps innreiseforbud og sa at flyktninger som blir avvist i USA, kan komme til Canada i stedet.

– Til dem som flykter fra forfølgelse, terror og krig: Canadiere ønsker dere velkommen, uavhengig av hva dere tror på, skrev Trudeau på Twitter.

Foto: Francis Vachon / TT / NTB Scanpix

Hatkriminalitet

Moskeen der angrepet skjedde og andre moskeer i Canada har vært offer for hatkriminalitet de siste månedene. Blant annet med rasistisk graffiti.

I 2013 ble det som antas å være griseblod smurt på en moske i regionen Saguenay, og i fjor sommer ble et grisehode lagt på trappen til moskeen som var åsted for søndagens skyting.

Den franskspråklige byen Quebec er hovedstad i provinsen med samme navn og har rundt en halv million innbyggere.

Provinsens førsteminister Philippe Couillard sier på Twitter at regjeringen har satt i gang tiltak for å sørge for innbyggernes sikkerhet. Couillard beskriver skytingen som «barbarisk vold» og gir uttrykk for medfølelse med ofrenes familier.

Moskeen har rundt 5.000 medlemmer og er ett av seks moskesamfunn i Quebec by.

Publisert: