«Cherie Blair misbruker sin posisjon»

Britene er igjen opptatt av Cherie Blairs ekstrajobber. Mandag holder hun tale i Kennedy-senteret i Washington. Det gir henne en inntekt på 30.000 pund (351.000 kroner), god timebetaling når minstelønn for britiske arbeidere ligger på ca. 4,50 pund (52 kroner).

JAN TYSTAD

De konservatives talsmann i parlamentssaker, Chris Gravlings krever at regjeringen forbyr statsministerfruer å tjene på mannens jobb. «Det er klart at hennes besøk (nå i Washington, tidligere i New Zealand og Australia) er kommet i stand for at Blair-familien skal tjene betydelige summer på det», heter det i brevet.

Kritikk fra sine egne

Til og med noen av regjeringspartiets medlemmer kritiserer Cherie Blairs reiser. En veteran i Underhuset, Lynne Jones sier i en uttalelse: — Det er utilbørlig hvis hun misbruker sin posisjon (som statsministerens kone). Hun bør være mer varsom.

Statsministerens kontor i Downing Street 10 opplyser at det «er en ren tilfeldighet» at hun opptrer i Washington samme uke som statsminister Tony Blair besøker president George W. Bush. Det opplyses at de to reiser hver for seg og at reisen hennes ikke blir betalt av skattebetalerne, men de skal begge bo gratis i den britiske ambassaden.

Cherie Blair dro tidligere i år rundt i Australia og New Zealand og holdt foredrag om hvordan det er å være statsministerkone. Hennes unnskyldning var at hun skulle fremme salget av boken «The Goldfish Bowl» (Gullfiskbollen) som hun skrev sammen med Cate Haste. Der skriver de om ektefellene til statsministrer etter 1955 og hvordan de klarte oppholdet i Downing Street 10. De omtalte er Clarissa Eden, Dorothy Macmillan, Elizabeth Hume, Mary Wilson, Audrey Callaghan, Denis Thatcher (Maggies ektemann) og Norma Major. Felles for dem var at de ikke reiste rundt og holdt foredrag om sine egne erfaringer.

Skikk og bruk

Reglene om hvordan en ektefelle i statsministerboligen skal oppføre seg er ikke fastsatt i noen lov, men skikk og bruk tilsier at de ikke forsøker å tjene penger på denne posisjonen.

I USA kan en presidentfrue tjene penger, men ikke «på grunn av sin ekteskapelige posisjon». I Frankrike blir en presidentfrue aldri betalt for taler eller representasjonsjobber. Bernadette Chirac har ikke mottatt penger selv om hun har holdt mange middagstaler. I Italia skrev Silvio Berlusconis kone Veronica en bok om samlivet og beholdt pengene.

<b>OMSTRIDT:</b> Tony Blair og konen Cherie. REUTERS