Danmark holder valg om fire uker

Danmark holder valg på nytt Folketing 5. juni. Statsminister Lars Løkke Rasmussen utfordres av sosialdemokraten Mette Frederiksen.

Publisert:

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen fortalte tirsdag at valget i Danmark blir om drøyt fire uker. Her under en pressekonferanse i forbindelse med Nordisk råd 70. sesjon. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

NTB

I flere uker har Danmark ventet på Løkke Rasmussens beslutning, og tirsdag kunne han fortelle at valget blir om drøyt fire uker, på selveste grunnlovsdagen.

Vanligvis settes valgkampen i gang kun tre uker før valget. Nå blir valgkampen lengre enn på mange år.

– Løkke satser på at den lange valgkampen kan slite ut Mette Frederiksen ved å plukke Socialdemokratiets prosjekt om tidligpensjon fra hverandre, sier kommentatoren Hans Engell.

Løkke har siden 2015 ledet en borgerlig mindretallsregjering bestående av sitt eget parti Venstre, De konservative og Liberal Alliance. Regjeringen har vært avhengig av parlamentarisk støtte fra høyrepopulistene i Dansk Folkeparti.

En overlever

– Jeg ber danske velgere om å bli gjenvalgt, sa Løkke Rasmussen fra talerstolen i folketingssalen tirsdag.

Selv om flere danske analytikere beskriver statsministeren som en politiker med ni liv, som har greid å beholde makten til tross for tabber og kraftig kritikk, er han denne gangen ventet å få hard konkurranse av Mette Frederiksen.

Hun har satset stort på å gjenreise det sosialdemokratiske partiet ved å kjøre en hard innvandringspolitisk linje kombinert med sterkt fokus på en sosialdemokratisk velferds- og arbeidslivspolitikk.

Rød ledelse

Så langt tyder meningsmålinger på at den røde opposisjonen vil vinne valget med stor margin, ifølge dansk TV 2.

Kommentatorer har den siste tiden gjettet på hvilken dag Løkke ville utlyse valg ettersom perioden til det nåværende Folketinget utløper 17. juni. At det ble grunnlovsdagen 5. juni hadde få ventet seg.

– Det er mye symbolikk i det å velge grunnlovsdagen, det er folkestyrets dag. Løkke vil gjerne holde fast på at an er mannen ved roret, sier Hans Engell.

Publisert: