Barry har nådd land som en tropisk storm

Ekstremværet Barry, nå nedgradert til en tropisk storm, har nådd land i Louisiana. Flere steder må folk søke tilflukt på taket for å unnslippe vannmassene.

Publisert:

Barry Williams står med vann nesten til livet, etter at uværet Barry har fått vannet til å stige kraftig i småbyen Mandeville i Louisiana. Foto: Matthew Hinton / AP Photo / NTB scanpix

Aimee Cutter, eier av Beach House restaurant, går gjennom høyvannet i småbyen Mandeville i Louisiana. Foto: Matthew Hinton / AP Photo / NTB scanpix

En flommur skal beskytte bebyggelse mot stigende vannivå fra elva Atchafalaya i Morgan City, der ekstremværet Barry er ventet å treffe land senere lørdag. Foto: AP / NTB scanpix

NTB

Uværet traff land ved Intracoastal City, rundt 250 kilometer vest for New Orleans. I en kort periode ble Barry omtalt som en kategori 1-orkan med en vindhastigheter på drøyt 33 meter per sekund. Det amerikanske orkanvarslingssenteret (National Hurricane Center) har nedgradert uværet til en tropisk storm, etter at vindstyrken har falt til 31 meter per sekund.

Det er ventet at uværet vil svekkes ytterligere etter hvert som det trekker lenger inn i landet fra kysten.

Stengt flyplass, oversvømte motorveier og veltede trær

Flyplassen i Louisianas største by, New Orleans, er stengt for dagen, og tusenvis har måttet evakuere hjemmene sine.

Lørdag kveld har vannstanden i visse områder i St. Johns's Parish, som ligger ved siden av New Orleans, nådd 60 centimeter.

TV-bilder fra regionen viser overfylte kanaler, oversvømte motorveier og veltede trær og kraftledninger. Vannstanden i flere elver har oversteget dikene.

100.000 uten strøm

Guvernør John Bel Edwards er klar på at folk må ta nødvendige forholdsregler.

– Dette er bare begynnelsen, sa han på en pressekonferanse lørdag.

Kystvakten har så langt reddet et titall mennesker fra det avsidesliggende samfunnet Isle de Jean Charles, hvor vannet steg så høyt at noen av innbyggerne måtte klatre opp på takene sine.

Orkanvarslingssenteret understreker samtidig at uværet også vil ramme områder lenger inn i landet.

Over 100.000 abonnenter i Louisiana og Mississippi var uten strøm lørdag kveld, norsk tid.

Beveger seg sakte

Nesten 70 prosent av oljeproduksjonen i Mexicogolfen innstilt på grunn av uværet. Det tilsvarer 1,3 millioner fat per dag.

Barry beveger seg sakte, noe som vil medføre kraftig nedbør og fare for oversvømmelser gjennom helgen og inn i begynnelsen av neste uke, ifølge NHCs varsel.

Barry fører også med seg kraftig regn i delstatene Alabama og Mississippi.

Kan slippe med skrekken

Eksperter hadde på forhånd varslet at et sammenfall av to faktorer kunne gjøre Barry ekstra skadelig for New Orleans, men lørdag kveld sier en værmelder fra den nasjonale værtjenesten NWS at New Orleans kan slippe unna det verste regnfallet.

Vannivået i Mississippi-elva er allerede svært høyt på grunn av historisk store regnmengder og at vannmengder har beveget seg oppover elven. Før Barry var nivået like under flomgrensa, som er på 5,2 meter.

Ifølge prognosene fra USAs føderale etat for hav- og atmosfæreforskning (NOAA) ventes det at elvene vil nå en topp på like over flomgrensa.

Dikene som beskytter New Orleans, som har 400.000 innbyggere, er 20 fot høye.

Katrina

Da byen ble rammet av orkanen Katrina i 2005, ble 80 prosent av byen oversvømt. Orkanen er den dødeligste i nyere amerikansk historie.

Om lag 1.800 mennesker mistet livet, og det kostet 150 milliarder amerikanske dollar, eller om lag 1.278 milliarder kroner å reparere skadene.

Til sammenligning er utgiftene i det norske statsbudsjettet for 2019 på 1.377 milliarder kroner.

Publisert: