På ski i James Bonds verden

Mürren i Sveits er et godt utgangspunkt for spesialagenter, høythengende bondesjarm og fantastisk skikjøring.

MAJESTETISK: Løypen fra toppen av Schilthornbahn er bratt og majestetisk. Allerede i 1928 startet det kjente Inferno-skirennet herfra. Verdens lengste som fortsatt arrangeres hvert år.
I SVEVET: Nede ved Mürren finnes det også et begrenset park-tilbud for dem som liker luft under skiene.
SIMULATOR: Museet byr på flere interaktive opplevelser, som å fly helikoptersimulator rundt fjellet Schilthorn.
SNØLEK: Mürren er ikke den typiske barne-destiansjonen, men har fortsatt en del områder tilrettelagt for de minste med barnebakker og andre leker på snøen.
  • Hans Kristian Krogh-Hanssen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Har du noen gang prøvd å kjøre ut et 45 graders heng i en cellokasse..?

Innenfor de massive vindusrutene på toppstasjonen av Schilthornbahn står noen karer og titter forundret inn i tv-skjermen. Der viser James Bond en kavalkade av britisk skiteknikk på sitt mest dramatiske.

I sin fasjonable Bogner-skidress får han dagens skistjerner til å blekne. Både i skiferdighet og på utstyrsfronten.

— Kan du skyte en maskinpistol kjørende baklengs på én ski i et skred? Hva hadde du valgt – superlette karbonstaver eller staver med innebygd flammekaster, spør den lokale skiguiden Martin Schürmann med smilet på lur.

Lyst på en gøyal reiseutfordring?

Les også

Fem små land du lett kan besøke på under et døgn

SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Det er flere utsiktspunkter i heissystemet ved Mürren. Her fra Birg.

BoblefrokostFor det er nesten til å bli svimmel av. Utsikten er noe for seg selv, men i tillegg roterer frokostbuffeten vi står i 360 grader rundt sin egen akse. 2970 meter over havet.

Agent 007s sjampagnefrokost spesial, som vi nettopp inntok av ren nysgjerrighet, er også med på å få «sving» på sakene.

VAKKERT: Utsikten du får på en god dag i skiløypene rundt Mürren, skal det mye til å for toppe.

I det frokosten er fortært og fjelltrioen Eiger, Jungfrau og Mönch forsvinner i sakte film ut av panoramavinduene, begynner Mont Blanc i Frankrike å vise seg langt der borte i vest. I nord ser vi Tysklands «Sorte skoger». Er dette landets beste jobb?

Les også

Vil du få betalt for å gå Norge på kryss og tvers i halvannet år?

BONDEKOST: Maten i området er tuftet på sveitsisk bondekost og restaurantene går som det meste i Sveits – som en klokke.

Martin, guiden vår, ser på oss og ler.— Bobler i glasset til frokost er mest for utsiktsturistene tror jeg, ikke så mange skiturister starter dagen med den. Men det er jo ski du bør komme hit for. For selv om det er ti dager siden det snødde, har vi fantastiske forhold. Det er ofte slik her i Mürren-området fordi anlegget ligger så høyt. Det er bra både for dem som liker seg i løypene og de som vil kjøre løssnø. Jeg vet ikke om dere la merke til det, men klokken er åtte på morgenen og det var allerede syv varmegrader ved midtstasjonen. Her på toppen er det fortsatt minus, sier han.

LØYPENETT: Velpreparerte løyper er et kjennemerke i Mürren og Schilthorn-systemet.

Selfie-eldorado

For Schilthornbahn er ikke bare en vanlig gondolbane. Den frakter deg riktignok til toppen av skiområdet over fjellandsbyen Mürren i Sveits, men utenfor turistattraksjonen finnes det kun en løype ned igjen mot midtstasjonene. Vil du utenfor løypene, finnes det 1300 høydemeter med førsteklasses frikjøring.

Noen ganger er reisen selve målet:

Les også

Åtte fantastiske togturer

Fra midtstasjonene og videre ned mot Mürren finnes det en rekke gode løyper. Ikke så mange for nybegynnere, men den gjennomsnittlige nordmann vil finne seg godt til rette.

— Det er utrolig fint her. Vi kom i går kveld og ble forbløffet over utsikten mot Eiger da vi sto på terrassen nede i Mürren i dag tidlig. Og løypene er jo plettfrie, sier norske Øyvind Minken.

GONDOL: Gondolen til Piz Gloria, på toppen av Schithornbahn har et assosiert utvalg av turister. Mange ser ut til å falle for utsikt kombinert med actionhelt.

Han og vennegjengen er på langweekend og sammenligner Mürren med det mer kjente skistedet Chamonix i Frankrike.

— I likhet med Aiguille du Midi i Chamonix, er også Piz Gloria (toppstasjonen på Schilthornbahn) et sted hvor turister uten ski kommer for å se på utsikten. Flere enn de som står ned på ski. Det er til tider et lite kaos, men så fort du kommer deg ut i fjellsiden er det god plass, sier Minken.

Han og kompisene står nesten i ensom majestet med skiutstyr på toppstasjonen. Omgitt av knisende skoleklasser, frysende selfie-stenger og stiletthæler. De har alle kommet for å se på det som kalles «Alpenes mest spektakulære utsikt». Også James da. Så klart.

Hvordan få skistedet for seg selv?

Les også

- Noen steder her er så hemmelige at ingen har vært der ennå

SELFIES: Terrassen på Piz Gloria har antakeligvis sveitsisk rekord i selfies...

Agent 007

Det har seg nemlig slik at Bond-filmen «On Her Majesty´s Secret Service» fra 1969 ble filmet på fjellet Schilthorn. For noen år siden valgte de lokale myndighetene å bygge et James Bond-museum på toppen.

007: Bond-filmen «On Her Majestys Service» ble spilt inn på Piz Gloria. Noe du ikke vil glemme når du er her.

Den gjennomførte Bond-satsingen ser ut til å fungere bra for de lokale turistmyndighetene. Og absolutt, det gir en spesiell start på dagen for skikjørere som må navigere mellom høytflyvende mobiltelefoner og 007-inspirerte japanske utsiktsturister.

Fjellfører Martin har mer fokus på de bratteste fjellsidene. Etter noen gode oppvarmingsrunder i løypene, leder han oss inn i en fjellside fylt av adrenalin. En stor flanke som bader i sollys.

Vi får flere hundre høydemeter av herlige puddersvinger i vekslende terreng og hjertet banker godt da vi nyter lunsj på et av de mange, gode spisestedene i Mürren. Som mye av fjellmaten i Sveits, er den innhyllet i rik ost. Det meste smakfullt og godt, noe kanskje egnet for spesielt utviklet smaksløker.

I Val Thorens er det full party:

Les også

På ski i verdens største alpinområde

LEKEGRIND: Frikjøringen ut fra heissystemet er variert og god, men med mange seriøse partier. Har du god nok erfaring, så er det en lekegrind. Ellers bør du leie guide.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Bilfritt

Men så er også Mürren er en spesiell, liten landsby. Den er bilfri og ligger 800 meter over dalbunnen på en klippe. Med bare en kilometer i diameter, er den oversiktlig og det er egentlig det samme hvor du bor her.

Du kan kjøre på ski i gatene det meste av sesongen og er aldri langt fra en tilbringerheis eller gondolbane. Det har sin sjarm. Det samme gjelder utelivet. Du finner førsteklasses sveitsisk bondekost og trivelige skjenkesteder på de fleste hjørner. Når kvelden kommer, svinger vi inn på Hotell Bellevue.

— Dette er en spesialitet her i Mürren. Snuff er tingen, sier eier Othmar Suter mens han skjenker Jägermeister på frihånd.

NÆRMEST GÅGATE: Bonderomantikken lever i gatene i Mürren. Til tross for noen lokale fraktbiler, er det flere skikjørere enn motorvogner på veien.

Han snakker om tobakken du drar opp i nesen, som egentlig ikke gir deg så mye mer enn rennende øyne og svarte buser i to dager. Men vi gjør som de lokale, snuffer oss blidt gjennom kvelden før regningen kommer.

Det er ikke spesielt dyrt til Sveits å være, men for en lav norsk krone er det fortsatt merkbart. Kursen er definitivt ikke i vår favør etter at sveitser-francen skøyt i været tidlig i 2015. Ser man på den positive siden av det, legger 540-kronersdagskortet en demper på antall skikjørere på en god dag.

Og vi kan, med skihansken på hjertet, konkludere som James Bond gjorde etter å ha elektrosjokket en kar i klassikeren «Goldfinger»: «Shocking. Positively shocking.»

Lyst på et rimelige reisemål?

Les også

De billigste storbyene i høst

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Nå starter skisesongen — få gode tips her:

Skikjøring i «hemmelige» norske alper er noe av det beste i landet

Denne nordmannen skulle ta rekordforsøk i Alpene

Alpint er ikke alt. Vi dro på alternativ vintertur

Publisert: