Norskeid cruiserederi var innblandet da turistbåt sank i Budapest

Det norskeide cruiserederiet Viking bekrefter at skipet «Viking Sigyn» var involvert i ulykken i Budapest der en rekke sørkoreanske turister mistet livet.

Publisert Publisert

Onsdag kveld sank turistbåten i løpet av sekunder etter å ha kollidert med cruiseskipet «Viking Sigyn» i Donau, like ved Margaret-broen i den ungarske hovedstaden, ifølge øyenvitner og ungarske myndigheter.

Sammenstøtet skjedde i kraftig regnvær.

Åtte personer er så langt bekreftet omkommet, og 21 mennesker er fortsatt savnet.

Det skal ha vært 35 personer om bord i den 26 meter lange turistbåten Hableány da den onsdag kveld ble truffet av det 135 meter lange elvecruiseskipet Viking Sigyn og gikk ned.

Ifølge ungarsk politi etterforskes ulykken som en kriminell handling.

ULYKKE: Cruiseskipet «Viking Sigyn» ligger fortøyd i Budapest etter at det var innblandet da en turistbåt med over 30 sørkoreanere sank onsdag kveld. Foto: NTB Scanpix

Rederiet bekrefter

Torsdag morgen bekrefter det norskeide cruiserederiet Viking at skipet «Viking Sigyn» var involvert i ulykken i Budapest.

En talsmann for rederiet, Bryony Gammon, skriver følgende i en e-post til Bergens Tidende:

– 29. mai klokken 21 lokal tid var skipet «Viking Sygin» i nærheten av et annet fartøy – et ungarsk turistskip – da det ble involvert i en hendelse på elven Donau i Budapest. Det er ingen skader på mannskap eller gjester om bord i «Viking Sygin». Vi samarbeider med lokale myndigheter slik det kreves.

Ut over den skriftlige meddelelsen har det ikke lykkes BT å få noen nærmere kommentar fra rederiet.

KOLLISJON: Det ble torsdag morgen lett etter savnede passasjerer i Donau, like ved Budapest sentrum. Ulykken skjedde i kraftig regnvær. Foto: NTB scanpix

Sank etter syv sekunder

Ifølge ungarsk politi kantret og sank turistbåten kun syv sekunder etter sammenstøtet med «Viking Sigyn». Politiet bekreftet på en pressekonferanse torsdag, at besetningen på cruisebåten er avhørt, skriver VG.

Ifølge avisen skal ungarsk politi ha sagt at turistbåten av ukjente årsaker dreide inn foran «Viking Sigyn» da de to båtene kjørte mellom to grunnpilarer. Men politiet var også klare på at det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken.

Skipet «Viking Sigyn» er registrert i Sveits, hvor rederieieren Torstein Hagen er bosatt.

FRA PRESSEKONFERANSEN: Bildet skal vise de to skipene sekunder før kollisjonen. Bildet ble vist under en pressekonferanse torsdag formiddag. Foto: NTB scanpix

Les også

Slik var de dramatiske minuttene da «Viking Sky» fikk blackout

Lite håp om å finne overlevende

Det søkes fortsatt etter de savnede, men ifølge ungarsk ambulansetjeneste er det svært lite håp om å finne overlevende. Åtte personer er reddet opp av vannet, og lagt inn på sykehus.

Utenriksdepartementet i Sør-Korea opplyser at ingen av turistene hadde på seg redningsvester da kollisjonen skjedde. Alle om bord var sørkoreanere, bortsatt fra et mannskap på to, som var ungarere. De to ungarerne oppgis å være blant de savnede.

Den sørkoreanske turoperatøren opplyser at det var 30 turister, to reiseguider og en fotograf i reisefølget. De var på pakketur i Europa, en tur som begynte i München lørdag og skulle vare en uke. Det var flere familier som deltok på turen.

Ifølge turoperatøren Lee Sang-moo er det seks kvinner og en mann blant de omkomne. De er i alderen 31 til 66 år. Også en seks år gammel jente var med på turen. Statusen hennes er ukjent, men hun er ikke på listen over overlevende.

SKADER: «Viking Sigyn» har skader fremme på baugen, uten at det er bekreftet at skadene skyldes ulykken. Foto: NTB scanpix

Redningspersonell har søkt etter passasjerer flere kilometer langs Donau. En ungarsk nettside har meldt at en av dem som ble reddet, ble funnet ved broen Petőfi noen kilometer sør for der båten kantret.

Det regnet mye i Budapest natt til torsdag, noe som skaper utfordringer redningsarbeidet. Det er også mye vann i elven, og strømmen er sterk. Temperaturen i vannet er 10–15 grader, ifølge lokale medier.

SANK: Totalt 35 personer var om bord på båten Hableány som sank på elven Donau onsdag kveld. Foto: NTB scanpix

Les også

Ny ulykke for Viking Cruises

– Ingen tekniske problemer

Selskapet som arrangerte båtturen, opplyser at båten lå for anker da den ble truffet av cruiseskipet. Båten som sank er 26 meter lang. Den har to dekk og kan ta opptil 60 passasjerer.

Talspersonen for selskapet som arrangerte båtturen, sier at han ikke har noen opplysninger om tekniske problemer på båten.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har instruert myndighetene i Ungarn til å «bruke alle tilgjengelige ressurser» på redningsarbeidet, ifølge en uttalelse fra hans kontor. Flere sørkoreanske tjenestemenn kommer til å reise til Ungarn i løpet av torsdagen.

Torstein Hagens rederi Viking Cruises eier også «Viking Sky», som var involvert i en ulykke på havstrekningen Hustadvika i mars i år. I begynnelsen av april kolliderte et annet av rederiets skip «Viking Idun» med en oljetanker i Nederland.

KANTRET: En redningsbåt sees her på Donau etter at en turistbåt kantret og sank på elven i Budapest onsdag kveld. Foto: NTB scanpix

Publisert