Selger seg dyrt

Hvem får Liberaldemokratenes gunst? Det politiske dramaet fortsetter.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Kampen om Liberaldemokratenes gunst pågår for fullt i Storbritannia. Leder Nick Clegg skal ha blitt bedt av sin forgjenger om ikke å inngå en avtale med De konservative for tidlig.

Både Labour og Toryene har håp om å danne regjering med Liberaldemokratene etter torsdagens valg, der ingen av partiene oppnådde flertall alene.

Lenge så det ut til at Liberaldemokratene ville inngå en avtale om regjeringssamarbeid med de konservative Toryene, men bildet endret seg da Gordon Brown kunngjorde sin avgang som leder av Labour mandag kveld.

Det fikk fart på forhandlingene mellom Labour og Liberaldemokratene, og sent mandag kveld sa Labours forhandler Edward Balls til nyhetsbyrået Reuters at de timelange samtalene både hadde vært «positive» og «konstruktive».

En kilde i Labour er enda mer optimistisk og sier til AFP at en avtale kan være på plass tirsdag.

Kilder i Liberaldemokratene sier at Toryene tok imot leder Nick Clegg på en sympatisk måte da forhandlingene begynte.

— Enkelte sa at vi hadde fått gjennomslag for 99 prosent av de vi ba om, men det viste seg etter hvert at det ikke var fullt så enkelt, sier kilden til avisen The Times.

De konservative skal blant annet ikke ha vært villige til å komme Liberaldemokratene i møte på kravene om valgreformer.

Les også

Brown går. Snart.

Følelsesladd appell Tidligere leder Menzies Campbell, en nær venn av statsminister Gordon Brown, skal da ha kommet med en følelsesladd oppfordring til Clegg om å vente med å inngå en avtale med Toryene. Mange partifeller skal ha støttet Campbells syn, og beskjeden Clegg fikk var å holde alle muligheter åpne – også en avtale med Labour.

Mens Liberaldemokratenes forhandler David Laws forklarte pressen hvorfor det ennå ikke var inngått en avtale med De konservative, kontaktet Clegg Gordon Brown. Halvannen time senere kunngjorde Brown sin avgang som Labour-leder, mens Toryene svarte med å love Liberaldemokratene en avstemning om valgsystemet.

— Vi har presset begge partier til å innta klare standpunkter. Snart går de alle sammen med T-skjorter med påskriften «jeg er enig med Nick», sier et medlem av Liberaldemokratene.

Om Liberaldemokratene og Labour blir enige om regjeringssamarbeid, trenger de støtte fra mindre partier i parlamentet for å få flertall.

Lang og kronglete vei Uansett hvilket av partiene Liberaldemokratene inngår en avtale med, så må avtalen godkjennes av partiet. Det kan bli en lang og hard kamp for Nick Clegg.

Enhver avtale som påvirker partiets uavhengighet, må nemlig godkjennes av tre firedeler av de 57 parlamentsmedlemmene og sentralstyret som teller 36 medlemmer.

Klarer ikke Clegg å overbevise disse, kan han innkalle til en spesiell konferanse der 3.000 partimedlemmer deltar. To tredeler av disse må godkjenne en avtale. Går heller ikke det, kan Clegg kreve en avstemning der alle partimedlemmer deltar og håpe på flertall for avtalen blant disse.

Hvilken britisk regjering vil du ha? Si din mening her.

Publisert:

Les mer om dette temaet