Besøker ikke Mandela på sykehuset

Men USAs president Barack Obama vil møte medlemmer av Mandelas familie lørdag. Tilstanden er fortsatt kritisk for Mandela.

Publisert Publisert

MØTER FAMILIEN: Barack og Michelle Obama ble tatt imot av Sør-Afrikas president Jacob Zuma og Thobeka Madiba-Zuma i Pretoria søndag. Obama vil ikke besøke Nelson Mandela på sykehuset under oppholdet i Sør-Afrika Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Michelle Obama vil også delta på det private møtet .

— Av hensyn til at Nelson Mandela skal ha det fredelig og komfortabelt, og etter familiens ønsker, vil de ikke besøke sykehuset, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Møtte Mandela

Obama møtte Mandela en gang da han var senator i 2005. Presidenten har sagt at det viktigste er at Mandela er bekvem, og at han ikke vil trenge seg på.

— Presidenten og førstedamen vil ha et privat møte med medlemmer av Mandela-familien for å vise sin omtanke i denne vanskelige tiden, opplyser Det hvite hus.

Obama kom til Sør-Afrika fra Senegal sent fredag kveld. Søndag skal presidenten besøke fengselet på Robben Island, der Mandela satt 18 av de 27 årene han var fengslet av apartheidregimet.

Obama reiser etter planen reise videre til Tanzania mandag.

Frederik Willem de Klerk avbryter en reise til Europa og returnerer til Sør-Afrika på grunn av Nelson Mandelas sviktende helse.

— De Klerk og hans kone Elita har bestemt seg for å innstille sin kombinerte arbeids- og feriereise til Europa på grunn av Mandelas helsetilstand, opplyser 77-åringens stiftelse lørdag.

Merkbar bedring siste døgn

De Klerk var Sør-Afrikas siste president i apartheidperioden og delte Nobels fredspris med Mandela i 1993. Han satt også som en av Mandelas visepresidenter fra 1994 til 1996.

Mandela har ligget på sykehus i Pretoria i tre uker. Nelson Mandelas helsetilstand er fortsatt kritisk, men stabil, opplyser Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Han legger til at han håper at Mandela kan forlate sykehuset «veldig snart».

Mandela, som fyller 95 år i juli, ble innlagt på sykehus på grunn av alvorlige lungeproblemer. Fredag sa hans tidligere kone, Winnie, at det har vært en merkbar bedring det siste døgnet.

Publisert