Kan ha gjort tidenes etterretningskupp

PC-en til bin Laden full av informasjon.

PÅ VAKT: Pakistanske soldater på plass utenfor området hvor osama bin laden skjulte seg. REUTERS

ETTERLOT SPOR: Amerikanerne sdkal ha funnet harddisken til Osama bin Laden. REUTERS

Ifølge politico.com gjorde den amerikanske spesialstyrken Navy SEALs tidenes etteretningskupp da de fant PC-en til Osama bin Laden på hans gjemmested i Pakistan.

Under helgens aksjon fant de teknologisk utstyr, PC-er, harddisker og minidisker som viste seg å være full av informasjon.

Innholdet blir nå undersøkt i Afghanistan, der hundrevis av mennesker jobber på spreng med å gå gjennom materialet, forteller en offisiell kilde til nettavisen.

Amerikanerne er svært spente på hva som kan skjule seg av informasjon på harddiskene.

— Det kommer til å bli om bare 10 prosent av materialet er intakt, sier kilden til politico.com.

Skutt over øyet

Osama bin Laden ble skutt over det venstre øyet, og ikke ibrystet som tidligere antatt. Det viser de hemmelige bildene av avdøde Osamabin Laden.

Dette bekrefter en representant for amerikanskemyndigheter, melder Nyhetsbyrået AP.

Krever forklaring fra Pakistan

Amerikanske soldater drepte Osama bin Laden bare et par kilometer fra en stor militærleir. Nå avkreves Pakistan forklaring på hvordan verdens mest ettersøkte kunne skjule seg der.

Garnisonsbyen Abbottabad ligger bare en times kjøretur nord for hovedstaden.

Millionvillaen der Osama bin Laden skjulte seg, var omringet av høy murer og gjerder. Like i nærheten lå landets mest prestisjefylte militærakademi.

Søndag kveld fløy amerikanske marinehelikoptre inn over området og landet inne på komplekset. Hele operasjonen ble fulgt direkte av president Barack Obama i Det hvite hus.

Amerikanske spesialstyrker fra antiterrorgruppen Seal Team Six tok seg inn i det tre etasjers villakomplekset, og gjorde ende på terrorlederen med to skudd - ett mot hodet og ett mot brystet. Etter 40 minutter dro de amerikanske elitesoldatene fra stedet med liket av verdens mest ettersøkte mann.

Ubesvarte spørsmål

Et døgn senere dukker det opp nye detaljer om operasjonen, men også flere ubesvarte spørsmål.

Nå kommer den amerikanske administrasjonen med spørsmålene pakistanske myndigheter må svare for: Hvordan kunne Bin Laden gjemme seg der uten av landets sikkerhetstjeneste kjente til det?

Obamas antiterror-rådgiver John Brennan, kaller det «utenkelig» at Bin Laden ikke hadde et «støttesystem» i Pakistan, skriver britiske Guardian.

USAs myndigheter har flere ganger offentlig vektlagt samarbeidet med Pakistans regjering i terrorkampen. Men samtidig har det vært stor mistro til Pakistans mektige sikkerhetstjeneste, ISI. Flere analytikere har pekt på at elementer innen sikkerhetsapparatet har støttet både Taliban og al Qaida.

Det var trolig også en årsak til at pakistanske myndigheter ikke fikk vite noe om gårsdagens aksjon før de amerikanske helikoptrene hadde forlatt pakistansk luftrom.

- Pakistan gjorde sin del

Pakistans president Asif Ali Zardari har i dag et innlegg i Washington Post, med tittel «Pakistan gjorde sin del».

— Han var på et sted vi hadde trodd han kom til å være, men nå er han borte, skriver Zardari om Bin Laden.

Han bekrefter at aksjonen som tok livet av Bin Laden ikke var en «felles operasjon», men understreker at det skjedde var et resultat av et årelangt samarbeid.

Samtidig kaller han Pakistan «kanskje verdens største terroroffer». Han skriver også at han selv er et personlig offer for Bin Ladens terror. Zardaris kone, eks-statsminister Benazir Bhutto ble drept i et attentat i desember 2007. Les Zardaris innlegg her

Vil øke presset

Nå sier Brennan at USA vil finne ut hvordan det var mulig å unngå å oppdage Bin Laden.

— Vi ser på hvordan det har vært mulig for ham å gjemme seg der så lenge sier Brennan, ifølge Guardian.

Også flere amerikanske kongressmedlemmer vil nå øke presset mot Pakistan. Demokraten Carl Levin, som sitter i Senatets forsvarskomité er blant flere som tar til orde for å tilbakeholde økonomisk bistand til Pakistan.

— Jeg mener den pakistanske hæren og etterretning har mange spørsmål å svare, blant annet om stedet der han ble drept, den lange tidsperioden dette har tatt og det antatte faktum at dette komplekset var bygget for Bin Laden. Og nærheten til den pakistanske hæren, sier Levin.

Også Prio-direktør Kristian Berg Harpviken tror på offentlige reaksjoner overfor Pakistan.

sy5d0e00.jpg REUTERS