Flykaos i Europa

Asken fra den aktive vulkanen på Island skaper igjen kaos i flytrafikken i Europa. 1000 avganger stoppet i dag.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

17. mai stoppet asken rundt 1.000 avganger i Storbritannia og andre deler av Nord-Europa.

Flere tusen passasjerer ble berørt av problemene i flytrafikken.

Storbritannia og Nederland var verst rammet. Situasjonen bedret seg imidlertid utover dagen, og flytrafikken kom i gang igjen i London og Amsterdam mandag ettermiddag.

Den nåværende askeskyen er ventet å gå i oppløsning, ifølge Eurocontrol, som har ansvar for flytrafikken i Europa.

— Det vil også oppstå forsinkelser på grunn av tettere trafikk i luftrom som ligger nær de stengte områdene, heter det i en uttalelse.

Les også

Vi slipper trolig asken

Normalt i Norge

Askeskyen nærmer seg Norge, men luftrommet ble ikke stengt 17. mai. På Oslo Lufthavn Gardermoen gikk trafikken nesten som normalt, og bare fem av vel 80 avganger var innstilt mandag ettermiddag.

Asken vil trolig ha nådd sør— og vestlandskysten mandag kveld. Det er konsentrasjonen av aske og hvor høyt askeskyen legger seg, som vil avgjøre om flyplassene må stenge.

Mye aske

Vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull har spydd ut store mengder aske i måneden etter at utbruddet begynte. Mandag tårnet asken seg 8 kilometer opp i luften over vulkanen, og det var ingen tegn på endring i aktiviteten.

Men endring i vindretningen har gitt håp om at asken tirsdag skal bevege seg nordover i stedet for mot Europa.

— Siden starten på utbruddet beregner vi at det er produsert 250 millioner kubikkmeter tefra (aske og annet materiale), sier den islandske geofysikeren Magnus Tumi Gudmundsson.

Stort utbrudd

Utbruddet begynte 14. april og har hatt tre topper i aktiviteten, den siste startet fredag. Gudmundsson understreker at utbruddet er stort.

— Det er umulig å si når det skal stoppe. Det har vært ganske mye jordskjelvaktivitet under Eyjafjallajökull, noe som betyr at det fortsatt kommer magma, sier han. (©NTB)

Publisert:

Les mer om dette temaet