Nederland mener Russland planla angrep mot Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er orientert av nederlandske myndigheter om de russiske hackerne som skal ha angrepet organisasjonen.

Publisert: Publisert:

OPCWs hovedkontor i Haag. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix

NTB

Nederlands forsvarsminister Ank Bijleveld opplyste torsdag at den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU planla et hackerangrep mot OPCW i april.

Et forsøk på å gjennomføre et dataangrep mot OPCW skal ha blitt stoppet nederlandsk etterretning. Fire russiske etterretningsagenter ble umiddelbart utvist, ifølge Bijleveld.

OPCW sier at organisasjonens direktør ble orientert av myndighetene torsdag.

– Vi tar sikkerheten til våre IT-systemer og nettverk på tyngste alvor, heter det i en pressemelding.

Organisasjonen sier den «har observert økende cyber-relaterte aktiviteter» siden tidlig i år, og at de har «innført tiltak for å dempe dem».

OPCW har som mandat å overvåke utbredelsen av kjemiske våpen og arbeide for at FN-konvensjonen som forbyr slike våpen, overholdes.

De russiske agentene skal ifølge nederlenderne ha satt fra seg en bil full av elektronisk utstyr på en parkeringsplass ved et hotell i nærheten av OPCWs hovedkontor i Haag i Nederland.

De russiske agentene skal også ha vist interesse for en gransking av nedskytingen av passasjerflyet MH17 over Ukraina.

NATO-allierte, som var samlet til forsvarsministermøte i Brussel torsdag, kom samtidig med koordinerte avsløringer om hackerangrep som de mener GRU står bak.

Saken er «dypt urovekkende», mener Bijleveld.

– Normalt ville vi ikke ha avslørt slike kontraterroroperasjoner, sier forsvarsministeren.

Publisert: