Kinesisk journalist med sviktende helse dømt til tolv års fengsel

Publisert: Publisert:

SKAL TIES IHJEL: Journalisten Huang Qi står bak et nyhetsnettsted kalt 64 Tianwang. Et nettsted som er blitt forbudt i Kina på grunn av sine systemkritiske nyhetshistorier. Foto: FRED DUFOUR / AFP / AFP

SIMONE SCHEUER-HANSEN

Den prisvinnende regimekritiske journalisten Huang Qi har igjen blitt idømt fengselsstraff. Denne gangen i tolv år. Menneskerettsorganisasjoner frykter at han ikke vil overleve lenge i fengsel.

Du kan ikke være kritisk journalist i Kina. I hvert fall ikke hvis du har planer om å skrive om noe som kan skade det kinesiske kommuniststyret.

Det er nettopp dette som er konklusjonen etter at den den systemkritiske nettjournalisten Huang Qi mandag ble funnet skyldig i å ha lekket statshemmeligheter og dømt til tolv års fengsel.

Dommen har fått flere reaksjoner fra organisasjoner som nå frykter at 56-åringen, som lider av nyre- og hjertesykdommer og har høyt blodtrykk, ikke vil overleve tolv år bak lås og slå.

– Avgjørelsen er å regne som en dødsdom, tatt i betraktning at Huang Qis helse allerede har blitt forverret etter ett tiår med brutal innesperring, sier Christophe Deloire, generalsekretær i Reporters Without Borders, til BBC.

Huang Qi vant organisasjonens såkalte «Cyber Freedom Prize» i 2004, som deles ut til journalister og aktivister som primært jobber på nett.

Også i Amnesty International finner man den kinesiske dommen «hard og urettferdig» mot Huang Qi.

– Autoritetene bruker saken hans til å skremme andre som forsvarer menneskerettighetene og skriver om krenkelser, sier Patrick Poon, Kina-ekspert i Amnesty International.

Fengsling etter fengsling

Huang Qi står bak et nyhetsnettsted kalt 64 Tianwang. Et nettsted som har blitt forbudt i Kina på grunn av sine systemkritiske nyhetshistorier.

Huang Qi har vært varetektsfengslet siden han ble arrestert for nesten tre år siden. Og det er heller ikke første gang han har vært i fengsel.

I 2003 fikk han den tvilsomme æren av å bli den første til å bli rettsforfulgt etter nye lover om internettkriminalitet i Kina. Huang Qi hadde publisert artikler om de voldelige sammenstøtene mellom studenter og det kinesiske militæret på Den himmelske freds plass i 1989.

Det var ikke lov, og den gang ble Huang Qi dømt til fem års fengsel.

I 2009 ble han dømt til ytterligere tre år i fengsel etter å ha gitt råd til foreldre som hadde mistet barna sine under jordskjelvet i Sinchuan året før. Foreldrene ville saksøke de lokale myndighetene fordi skolen som barna befant seg på under jordskjelvet ikke var forskriftsmessig konstruert. Tull, mente de kinesiske myndighetene, og kastet Huang Qi bak lås og slå.

Etter å ha sonet denne dommen hadde han tre år med frihet.

Bøtlagt

I 2014 ble han varetektsfengslet på ny etter å ha dekket en sak om en kvinne som hadde forsøkt å sette fyr på seg selv på Den himmelske freds plass i forbindelse med den årlige forsamlingen i Kinas høyeste statlige organ, Folkekongressen.

I 2016 ble Huang Qi arrestert igjen, denne gangen for å ha «oppildnet til undergraving av statsmakten». Og for det har han altså sittet varetektsfengslet frem til nå.

I løpet av de siste tre årene har flere menneskerettsgrupper lagt press på kinesiske myndigheter, men så langt uten hell. Og nå skal han altså låses inne i ytterligere tolv år.

Ifølge en pressemelding fra den kinesiske folkedomstolen i Mianyang blir Huang Qi dessuten fratatt sine politiske rettigheter i fire år, og han blir ilagt en bot på 20.000 yuan, tilsvarende omtrent 26.000 norske kroner.

Bergens Tidende

Publisert: