Trump antyder at soldater bør skyte hvis migranter kaster stein

Hvis migranter forsøker å kaste stein, bør amerikanske soldater handle som om migrantene brukte rifler, sier USAs president Donald Trump.

Publisert: Publisert:

President Donald Trump snakket torsdag om innvandringspolitikken til USA i Det hvite hus i Washington. Han ønsker et strammere lovverk, og anklager migranter for å misbruke asylsystemet. Foto: Susan Walsh/AP/NTB scanpix.

NTB

Uttalelsen falt da Trump holdt en tale om innvandring torsdag. Valgkampen foran mellomvalget er i innspurten, og presidenten satser på å vinne velgere på innvandringsspørsmålet.

En gruppe migranter havnet i et sammenstøt med mexicansk politi på grensen til Guatemala, og i denne forbindelsen ble det kastet stein. Det er ikke meldt om steinkasting ved USAs grenser.

Men flere meldinger om såkalte karavaner med migranter og flyktninger på vei til USA er blitt en sentral valgkampsak for Trump, og han har kommet med en rekke udokumenterte påstander om hvem som er blant dem. At karavanene består av gjengmedlemmer og «ukjente folk fra Midtøsten» er blant presidentens påstander.

Soldater er nå satt inn ved USAs grense i sør. Pentagon varslet mandag at 5.200 soldater ville være på plass langs grensa mot slutten av uka, men onsdag sa Trump at mellom 10.000 og 15.000 soldater kan bli sendt til grenseområdene.

Torsdag lovet presidenten at han den kommende uken vil innføre en regel som sier at immigranter som tar seg inn i landet ulovlig vil bli nektet å søke asyl. Dagens lovverk åpner for at asylsøkere kan søke uansett på hvilken måte de har ankommet landet.

I talen hevdet presidenten at migranter misbruker asylsystemet.

Publisert: