Omstridt president åpnet Guatemalas ambassade i Jerusalem

Guatemalas omstridte president Jimmy Morales åpnet onsdag ambassade i Jerusalem, slik USA gjorde tidligere i uken.

Publisert:

ÅPNET AMBASSADE: Guatemalas president Jimmy Morales, her sammen med landets førstedame Hilda Patricia Marroquin, åpnet onsdag landets nye ambassade i Jerusalem. Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) var til stede. Foto: AP / NTB scanpix

NTB

President Donald Trump anerkjente i desember Jerusalem som Israels hovedstad og varslet at han ville flytte USAs ambassade i landet dit.

President Jimmy Morales fulgte kort tid etter under en tale på årsmøtet til den proisraelske lobbygruppen AIPAC i USA og sa at Guatemala ville gjøre det samme. Han hyllet samtidig Trump og kalte ham en foregangsmann.

– Jeg vil takke president Trump for å ha ledet an, sa Morales.

Blant de første

Onsdag deltok Guatemalas konservative president selv på åpningen av den nye ambassaden i Jerusalem, sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Dere har alltid vært blant de første, sa Netanyahu, som viste til at Guatemala var land nummer to som anerkjente staten Israel i 1948.

– Dette er et viktig øyeblikk for våre folks fremtid, sa Morales.

Etterforskes for korrupsjon

Morales vant presidentvalget i Guatemala i 2015, men etterforskes nå for korrupsjon i forbindelse med ulovlige valgkampbidrag på over 6 millioner kroner. Det er uklart hvor en del av pengene kom fra.

Den tidligere TV-komikeren er evangelisk kristen og har også havnet på kant med FN og flere land, blant dem Sverige.

FNs internasjonale komité mot straffefrihet i Guatemala (CICIG) tok i august i fjor, sammen med Guatemalas riksadvokat Thelma Aldana, til orde for å frata Morales immunitet.

Sjokkert Guterres

Morales svarte med å erklære FNs korrupsjonsgransker Ivan Velasquez uønsket i Guatemala, men landets høyesterett stanset utkastelsen.

Forsøket vakte sterke internasjonale reaksjoner og FNs generalsekretær António Guterres la ikke skjul på at han var sjokkert.

Nylig ba Morales også Sverige hente hjem sin ambassadør Anders Kompass fra Guatemala, etter at han i forbindelse med et svensk pengebidrag til CICIG beskrev landet som «korrupt».

Publisert: