Minst elleve drept av bombe mot politibuss i Istanbul

Minst elleve mennesker ble drept, syv av dem politimenn, da en kraftig bombe eksploderte i det travle morgenrushet i Istanbul tirsdag.

ISTANBUL: Elleve mennesker ble drept etter at en buss med opprørspoliti ble rammet av en fjernstyrt bombe i Istanbul tirsdag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Den fjernstyrte bomben ble utløst idet en buss med opprørspoliti passerte nær Istanbul-universitetet i Beyazit-distriktet, på den europeiske siden av Bosporos-stredet.

Ifølge guvernøren i Istanbul, Vasip Sahin, ble elleve mennesker drept i eksplosjonen, syv av dem politifolk. 36 mennesker ble såret og tilstanden til tre av dem betegnes som kritisk.

Les også:

Les også

Syv drept av bombe i Tyrkia

Fjernstyrt

Bomben var skjult i en bil som sto parkert i gaten, som går i nærheten av metrostasjonen Venzeciler i gåavstand fra Istanbuls historiske senter der også Suleyman-moskeen ligger.

Den kraftige eksplosjonen smadret politibussen og flere andre biler i nærheten, og i bygninger rundt ble vinduene blåst inn.

Les også:

Les også

Tyrkia: – Over hundre drept i angrep på IS

I mai ble åtte mennesker såret i et lignende angrep, der målet var et militært kjøretøy. Også dette angrepet fant sted i morgenrushet.

PKK og IS

Ingen har tatt på seg ansvaret for tirsdagens bombe, men den kurdiske PKK-geriljaen har gjennomført en rekke angrep mot politiet og sikkerhetsstyrkene siden fredsprosessen brøt sammen for snart ett år siden.

Rundt 500 tyrkiske politifolk og soldater er drept i angrep eller sammenstøt med kurdiske separatister det siste året, opplyser tyrkiske myndigheter, som på sin side hevder å ha drept 4.900 opprørere i Tyrkia og Nord-Irak.

Turismen rammes

Den ytterliggående islamistgruppen IS anklages også for å ha stått bak flere dødelige bombeangrep i Tyrkia det siste året, blant annet to mot typiske turistmål i Istanbul.

Tyrkiske regjeringsmedlemmer diskuterer nå hvordan de skal svare på det siste angrepet, som skjedde få dager etter starten på muslimenes fastemåned ramadan.

Terroraksjonene har blant annet rammet turistindustrien i landet og antallet utenlandske besøkende i mai var hele 28 prosent lavere enn samme måned i fjor.

RAMMET POLITI: En kraftig bombe eksploderte i morgentimene tirsdag idet en buss med politifolk passerte i Istanbul.

Fakta: Bombeangrep i Tyrkia det siste året

  1. mars 2016: Fire mennesker ble drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en gågate i Istanbul. Tyrkiske myndigheter anklager IS for å stå bak.
  1. mars 2016: 37 mennesker ble drept og over 70 såret i et selvmordsangrep ved en busshodeplass i Ankara. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, har tatt på seg ansvaret.
  1. februar 2016: 28 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara. Også her har TAK påtatt seg ansvaret.
  1. januar 2016: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var gjerningsmannen medlem av IS.
  1. oktober 2015: 102 mennesker ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.
  1. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensen til Syria.
  1. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS.
  2. Kilde: NTB
Publisert: