Får påvirke velgerne utenfor stemmelokalene

En føderal ankedomstol har i siste liten avgjort at de politiske partiene får påvirke velgerne også utenfor valglokalene i vippestaten Ohio.

Publisert: Publisert:

Ankedomstolen omgjorde dermed vedtaket fra i går som forbød partiene å ha såkalte "challengers" utenfor valglokalene, melder Associated Press.

"Challengers" er representanter fra partiene som står utenfor valglokalene, deler ut løpesedler og forsøker å påvirke velgerne i siste sekund. En føderal domstol vedtok i går at denne praksisen var til hinder for en fri stemmegiving. Men i dag tidlig ble altså vedtaket omgjort.

Ohio er en av de viktigste delstatene i dette valget. Staten har 20 valgmenn, og meningsmålingene har vist at det er svært jevnt. Velgerne kan derfor vente seg spissrotgang mellom republikanere og demkrater når stemmegivingen i Ohio begynner klokken 13 norsk tid.

Den siste meningsmålingen ga President George W. Bush en prosent ledelse på demokratenes kandidat John Kerry.

På landsplan leder Bush med 48 prosent, mens Kerry får 47 prosent oppslutning på den daglige Reuters/Zogby-målingen. Feilmarginen er på 3 prosent, så i praksis betyr det at kandidatene ligger likt.

Bare 3 prosent av velgerne har fortsatt ikke bestemt seg, mens 1,2 prosent sier de vil stemme på den uavhengige kandidaten Ralph Nader. Målingen tar også for seg de såkalte vippestatene, og konstaterer at Kerry ligger an til å vinne i Iowa, Minnesota, Michigan, New Mexico, Pennsylvania og Wisconsin, mens Bush leder i Colorado, Nevada og Ohio.

Men i Florida ligger de to likt med 48 prosent hver. Solskinnstaten kan dermed nok en gang bli avgjørende.

MOT SLUTTEN: John Kerry avsluttet valgkampen med møter i vippestaten Ohio i går kveld. Foto: REUTERS

SMASK: En ukjent kvinne benyttet muligheten til å kysse presidenten under et valgmøte i Dallas i går kveld. Foto: REUTERS

VALGET I GANG: Velgere står i kø foran et stemmelokale i Florida i novemberheten. Foto: REUTERS

Publisert: