Dødstallene etter flodbølgene stiger

Igjen har dødstallene etter flodbølgekatastrofen steget dramatisk. Men katastrofen har også ført til at fredshåpet stiger i den indonesiske Aceh-provinsen.

Publisert: Publisert:

JENS ERIK RASMUSSEN

Kuala Lumpur

En måned etter de drepende flodbølgene er det offisielle dødstallet steget dramatisk. Minst 280.000 mennesker i 11 land er omkommet etter katastrofen som ble utløst av et kraftig jordskjelv 2. juledag.

Igjen er det et enormt antall døde i Aceh-provinsen på den nordlige indonesiske øyen Sumatra, som er årsak til stigningen. Helsedepartementet i Indonesia oppjusterer antallet omkomne til 228.000, og det er nesten 60.000 flere enn for en uke siden. Dette skyldes først og fremst at savnede personer nå også telles med. Vel fire uker etter de kolossale vannmassenes herjinger er det usannsynlig at man finner overlevende.

Ikke tid til identifisering

De indonesiske myndighetene graver hver dag frem hundrevis av lik fra ruinene, men tusenvis av omkomne vil aldri bli funnet. De siste dødstallene bygger ikke på opptellinger av døde, men på informasjon om antallet overlevende innbyggere i det hardt rammede området.

De døde begraves i massegraver, og det er verken tid eller ressurser til å foreta identifikasjon. Den raske prosessen skyldes risikoen for spredning av sykdommer, men det er en økende kritikk av hastverket.

I Thailand er det offisielle dødstallet steget til 5384, mens listen over savnede personer er på 3000 mennesker, av disse er mer enn 1000 utlendinger.

I Sri Lanka opplyser myndighetene at i underkant av 31.000 er blitt drept, mens 5600 fortsatt er savnet og anses for å være omkommet. I India er 10.744 bekreftet døde, mens 5669 er savnet.

Håp om våpenhvile

I Indonesia er det fornyet håp om at katastrofen kan medvirke til en våpenhvile og kanskje en fredelig løsning på den årelange kampen mellom myndigheter og opprørere i Aceh, som kjemper for selvstendighet.

En talsmann for den indonesiske regjeringen opplyser at Indonesia vil sende tre ministere til den finske hovedstaden Helsingfors for å delta i fredsforhandlinger med representanter fra opprørsbevegelsen Free Aceh Movement, kjent som GAM.

Etter planen skal drøftingene innledes i slutten av denne uken med den tidligere finske president Martti Ahtisaari som megler. Det er første gang Indonesia sender medlemmer av regjeringen til forhandlinger med GAM.

Det er ikke kjent hvem som skal representere GAM. Bevegelsens talsmann, Baktiar Abdullah, som lever i eksil i Stockholm, opplyser at man fortsatt venter på en offisiell invitasjon.

GAM har for flere uker siden tilbudt en ensidig og betingelsesløs våpenhvile mens nødhjelpsarbeidet pågår.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

<b>TILBAKE:</b> Søstrene Asnani (56) og Nurjani (54) bodde i Banda Aceh. I jordskjelvet og flodbølgene 2. juledag mistet de fem søstre, to brødre og deres familier. I går var de tilbake i det raserte huset til en av de omkomne søstrene.<br/> FOTO: KIMIMASA MAYAMA, REUTERS

Publisert: