Sårede syrere på vei ut av Øst-Aleppo

De første kjøretøyene med syrere har forlatt den opprørskontrollerte delen av Øst-Aleppo

Publisert:

VENTER: De grønne bussene ventet på å evakuere sivile og opprørere, i dag som i går. Foto: NTB Scanpix

NTB

Ved 13.30-tiden viser direktesendte bilder på syrisk statsfjernsyn en kolonne med kjøretøyer på vei ut av den opprørskontrollerte enklaven. Samtidig rapporterer AFPs korrespondent på stedet at rundt 20 ambulanser og busser snirkler seg ut av bydelen Al-Amiriyah og inn i den regjeringskontrollerte bydelen Ramussa.

Ifølge Røde Kors er det både sivile og sårede i de 13 ambulansene og 20 bussene som evakuerer folk ut av området torsdag ettermiddag. De har kurs for opprørskontrollert territorium vest i Aleppo-provinsen.

De sårede skulle hentes ut fra de beleirede delene av Aleppo først, så aktivister og journalister, og til sist opprørerne, ifølge Feras Shehabi, et parlamentsmedlem fra Aleppo.

– Ambulanse ble beskutt

Røde Kors og Røde Halvmåne i Syria bekrefter at de har ankommet for å evakuere, og at de forventer å evakuere 200 mennesker. Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har disse sykebilene begynt å hente ut syke og sårede, men fortsatt ikke sivile eller opprørere.

Reuters viser til statlig syrisk TV og rapporterer at 20 busser har kommet til Øst-Aleppo og er klare for å evakuere opprørerne.

Tidligere i dag måtte en ambulanse snu etter å ha blitt beskutt, ifølge redningskorpset Hvite hjelmer. Fire personer, inkludert en hjelpearbeider, skal ha blitt såret. Sykebilen skulle evakuere de første pasientene ut av Øst-Aleppo torsdag formiddag, men måtte returnere på grunn av skytingen.

Statlig syrisk fjernsyn melder torsdag formiddag at alt er klart for å iverksette evakuering for minst 4000 opprørere og deres familiemedlemmer.

Les også

– Vi ber bare om en rute så vi kan komme oss ut. Jeg hører folk rope «Hvorfor dreper de oss?»

ALEPPO: Et stillbilde fra en video tatt 13. desember av bombeødeleggelser øst i Aleppo i Syria. Foto: REUTERS TV

– Sårede skal ut først

Tidlig torsdag ble en ny avtale inngått om evakuering av både opprørere og sivile fra Øst-Aleppo. De skal angivelig fraktes gjennom et område myndighetene kontrollerer, til et område som er under opprørernes kontroll vest for Aleppo.

De sårede skal hentes ut fra de beleirede delene av Aleppo først, så aktivister og journalister, og til sist opprørerne, ifølge et syrisk parlamentsmedlem.

Opprørerne skal fraktes til Idlib-provinsen, som kontrolleres av opprørere, men parlamentsmedlemmet Feras Shehabi, som kommer fra Aleppo, advarer om at det ikke er deres egentlige mål.

– Europa vil være deres endelige reisemål, sier Shehabi.

Russiske styrker evakuerer opprørere

– En avtale er inngått om at opprørere kan reise, og forberedelsene skjer nå, sier en høytstående kilde i det syriske militæret til AFP.

Ifølge det russiske militæret har syriske myndigheter garantert for sikkerheten til alle opprørerne som vil forlate Aleppo. De sier også at de overvåker situasjonen med droner.

Evakueringen betyr at myndighetene gjenerobrer hele byen.

Les også

Hele familien din er drept, og så skal du flykte i armene til de som drepte dem?

Ny våpenhvile

Det første forsøket på evakuering onsdag mislyktes og innbyggerne måtte flykte fra nye flyangrep. En ny våpenhvile trådte i kraft natt til torsdag, og en reporter fra Reuters sier at det ikke har vært kamper siden tidlig torsdag morgen.

Mellom 50.000 og 100.000 mennesker er fortsatt igjen i området som opprørerne kontrollerer, og FN betegner situasjonen der som katastrofal. Opprørerne har kontrollert den østlige delen av Aleppo i fire år, men enklaven har krympet raskt de siste dagene.

Publisert: