Le Pen: – Frankrike ikke ansvarlig for massepågripelser av jøder i 1942

Marine Le Pen sier den franske staten ikke er ansvarlig for en hendelse under andre verdenskrig der over 13.000 jøder ble pågrepet i Paris.

Publisert Publisert

JEVNT LØP: Avstanden mellom kandidatene i det franske presidentvalget blir stadig mindre, to uker før første valgrunde. Bildet viser Marine Le Pen på et valgmøte 5. april. Foto: Jean-François Badias, TT / NTB scanpix

  • NTB

Både tidligere president Jacques Chirac og dagens president François Hollande har beklaget den franske statens rolle i pågripelsene i juli 1942. Da bidro fransk politi, på nazistenes ordre, til pågripelsen av over 13.000 jøder som senere ble brakt til tyske dødsleire.

– Jeg mener at generelt sett, hvis det er folk som er ansvarlig, så er det dem som er ved makten på det tidspunktet. Det er ikke Frankrike, sa Nasjonal front-leder og presidentkandidat Le Pen i et TV-intervju søndag.

– Ligner på sin far

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron mener at uttalelsen er et bevis for at Marine Le Pen er sin fars datter, selv om hun har forsøkt å få Nasjonal front til å fremstå som et mer moderat parti enn da hennes far ledet det.

– Dette er det sanne ansiktet til ytre høyre i Frankrike, som jeg kjemper imot. Hvis noen fortsatt var i tvil, Marine Le Pen er virkelig datteren til Jean-Marie Le Pen, sier Macron.

Le Pen, som nå er 88 år, har tidligere kalt gasskamrene til nazistene under annen verdenskrig for "en detalj i historien".

Le Pen forsvarer i en uttalelse det hun har sagt.

– Jeg anser at Frankrike og republikken lå i London under okkupasjonen. Vichy-regimet var ikke Frankrike, heter det fra Le Pen.

Israel reagerer

Også jødiske organisasjoner i Frankrike har reagert kraftig på uttalelsen, og mandag formiddag kom en krass reaksjon fra den israelske regjeringen.

– Uttalelsene strider mot den historiske sannheten, som har blitt uttalt av franske presidenter som har erkjent landets ansvar for skjebnen til franske jøder som døde i holocaust, heter det i en uttalelse fra Israels utenriksdepartement.

Eksperter mener at Marine Le Pens uttalelse er forbundet med en viss politisk risiko, bare to uker før første runde i presidentvalget. Grunnen er at de kan føre til at hun lettere sammenlignes med sin far. Samtidig slår de fast at de fleste franskmenn er enige med Le Pen i at det franske folk ikke behøver å beklage noe som ble gjort under Vichy-regimet, som styrte deler av Frankrike under den tyske okkupasjonen.

Publisert