Syrisk far: - Barna mine gled ut av hendene mine

Faren til de to små syriske guttene som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, forteller at han gjorde alt han kunne for å holde fast i dem, men at de gled ut av hendene hans.

Abdullah Kurdi, faren til to små gutter som døde utenfor Tyrkia, gråter idet han forlater et likhus i Mugla i Tyrkia torsdag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Bildet av den døde treåringen Aylan Kurdi, skylt opp på stranda i feriebyen Bodrum, har spredt seg med lynets hastighet på sosiale medier som en talende illustrasjon på verdens svikt når det gjelder å hjelpe flyktningene fra Midtøsten.

Faren Abudllah Kurdi er den eneste overlevende i familien etter at gummibåten de satt i, kantret rett utenfor den tyrkiske byen. Også guttenes 35 år gamle mor druknet.

— Jeg holdt min kones hånd, men guttene gled gjennom hendene mine. Vi forsøkte å klamre oss til båten, men den mistet luft. Det var mørkt, og alle skrek, sier Abdullah Kurdi til det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Les også:

Les også

Dette er bildene som ryster verden

Den andre sønnen, Galip, var fem år gammel.

Fire syrere ble onsdag kveld pågrepet, mistenkt for menneskesmugling. En av dem var kaptein på båten som fraktet Kurdi-familien, melder Dogan.

En tyrkisk politimann bærer tre år gamle Aylan Kurdi bort fra stranden utenfor den feriebyen Bodrum i Tyrkia onsdag.

Ledere krever handlingPå bildene ligger treåringen urørlig i strandkanten. Han har på seg en rød T-skjorte, blå kortbukse og små joggesko og ligger med lukkede øyne mens bølgene skyller over ham.

— Han hadde et navn: Aylan Kurdi. Rask handling kreves. En mobilisering i hele Europa trengs raskt, skriver Frankrikes statsminister Manuel Valls på Twitter ifølge Reuters.

Les også:

Les også

Aylan (3) opplevde bare krig

Spanias statsminister oppfordret torsdag verdens stormakter om å bidra til å stanse krigen i Syria, melder nyhetsbyrået AFP.

— Jeg er ikke i en posisjon hvor jeg kan si om det er bra eller dårlig å bruke bakkestyrker for å intervenere i den syriske konflikten. Det jeg imidlertid sier, er at situasjonen i Syria er årsaken til en stor del av problemene som vi for tiden har i Europa, sier Rajoy til radiostasjonen COPE.

Tilbake til Kobani

Den syriske familien kom fra den syriskkurdiske byen Kobani, og forsøkte å ta seg til Canada.

Ifølge avisen Ottawa Citizen har faren som har mistet tre familiemedlemmer, nå bare en tanke i hodet: Han vil tilbake til den krigsherjede hjembyen nord i Syria for selv å bli begravd sammen med sin kone og sine to sønner.

Familien hadde i lang tid forsøkt å få flyktningstatus i Tyrkia, men ble avvist av FN fordi de var kurdere. Samtidig ble de nektet pass og utreisetillatelse av tyrkiske myndigheter.

I juni fikk de avslag på en søknad om oppholdstillatelse i Canada der barnas tante har bodd i 20 år.

— Jeg forsøkte å sponse dem, og jeg fikk venner og naboer til å hjelpe meg med bankoverføringer, men vi greide ikke å få dem ut, og det er derfor de dro med båten, sier Teema Kurdi, som er Abdullahs søster.

- Støtende

Det er Peter Bouckaert, nødhjelpssjefen i Human Rights Watch, som har delt bildet av den døde treåringen på sosiale medier og sørget for at det nå er trykket i storaviser verden over.

I et følelsesladd blogginnlegg skriver han at han ikke kunne la være å tenke på sine egne barn da han så bildet av treåringen.

— Noen sier at dette bildet er for støtende til å dele videre på nettet eller trykke i våre aviser. Men det jeg synes er støtende, er at druknede barn skylles opp på strendene våre når mer kunne ha blitt gjort for å hindre at de dør, skriver han.

Publisert: