Nye trefninger mellom India og Pakistan i Kashmir

Pakistanske og indiske regjeringsstyrker åpnet på nytt ild mot hverandre over grensa i Kashmir lørdag, og forholdet mellom de to atommaktene er svært spent.

SPENT: Soldater vokter båren til en pakistansk soldat som ble drept i Kashmir på grensen mot India denne uken. FAYYAZ HUSSAIN / X02912

NTB

– Pakistanske styrker svarte på Indias uprovoserte beskytning, heter det i en kunngjøring fra den pakistanske regjeringshæren.

Skuddvekslingen i Bhimber-området pågikk i fire timer, men det er ikke meldt om drepte og sårede.

– Det ble skutt med håndvåpen og granatkastere, bekrefter en talsmann for myndighetene i den indiske delen av Kashmir.

Omstridt region

FNs generalsekretær Ban Ki-moon tilbød seg fredag å mekle i konflikten mellom de to atommaktene, som har utkjempet tre kriger siden de fikk sin uavhengighet fra britene, to av dem over den omstridte Kashmir-regionen.

Kashmir var et selvstendig fyrstedømme fram til 1947, da den britiske kolonien India ble delt i to selvstendige stater – et muslimsk Pakistan og et hindudominert India.

Alt året etter gikk de to landene til krig om råderetten over Kashmir, og etter forhandlinger i FN-regi ble området delt i to.

Ingen folkeavstemning

Ifølge FN-avtalen skulle det holdes folkeavstemning om Kashmirs framtid, men India – som kontrollerer to tredeler av området der det bor elleve millioner mennesker – har i alle år motsatt seg dette.

Siden slutten av 1980-tallet har muslimske opprørsgrupper, noen av dem støttet av Pakistan, ført en væpnet kamp mot det indiske nærværet i Kashmir.

Angrep militærbase

Den siste konflikten blusset opp etter et angrep mot en indisk militærbase i Kashmir tidligere i uka. Indiske myndigheter anklager opprørere fra Pakistan for å stå bak angrepet.

India har de siste dagene evakuert tusenvis av mennesker fra landsbyer langs grensa og hevder å ha sendt kommandosoldater flere kilometer inn på pakistansk side i Kashmir for å gjennomføre «kirurgiske angrep» mot det som omtales som terroristmål.

– Dette er en farlig tid for regionen, slo Pakistans FN-ambassadør Maleeha Lodhi fast etter et møte med Ban Ki-moon fredag. (©NTB)