- Det kunne lett ha vært oss

Bergenseren Knut Løtvedt og konen havnet midt i dramaet i Nice torsdag kveld.

73 DØDE: Minst 73 personer ble drept i det som omtales som et angrep i den franske byen Nice torsdag kveld. Reuters

Minst 84 personer er døde etter det som beskrives som et terrorangrep i den franske feriebyen Nice torsdag kveld.

Angrepet startet da en lastebilsjåfør kjørte ned folk som var samlet i forbindelse med feiringen av den franske nasjonaldagen.

— Meide ned folk

— En stor lastebil kom i voldsom fart rett bak oss. Vi så at bilen meide ned folk. Vi sto to meter fra bilen da den passerte meg og min kone. Det kunne så lett ha vært oss, sier Knut Løtvedt (60) på telefon fra Nice.

GJERNINGSMANNEN DØD: Lastebilsjåføren skal ha blitt drept av fransk politi da de omringet lastebilen. Reuters

Ifølge bergenseren Løtvedt var flere tusen mennesker samlet i den aktuelle gågaten. Lastebilen tok seg forbi politisperringene og kjørte målrettet ned folk, ifølge flere øyenvitner. Dette bekreftes av Løtvedt.— Det var helt uvirkelig. Folk lå strødd. Jeg tok hånden til min kone og løp mot hotellet etter at lastebilen hadde passert. Da hørte vi flere skuddsalver bak oss. På veien hjem så vi mange døde som lå på bakken, sier Løtvedt, som er på ferie i turistbyen.

— Gatene var fulle av folk da dette skjedde. Det var som Torgallmenningen på 17. mai, i enda større målestokk, sier han videre.

- Vi har vært heldige

Franske myndigheter opplyste altså natt til fredag at minst 77 personer har omkommet i angrepet. Mer enn 100 er skadet. Løtvedt og konen bor på et hotell som ligger cirka en kilometer fra stedet der lastebilen til slutt stanset.

BERGET: Knut Løtvedt havnet midt i torsdagens angrep i Nice, der minst 73 personer er døde. Privat

Lokalavisen Nice-Matin skriver at lastebilen er pepret med kuler og har publisert et bilde som viser flere politifolk som har omringet bilen.

Sjåføren av bilen ble skutt og drept, bekreftet Frankrikes president François Hollande natt til fredag.— Det er helt vanvittig. Vi har vært heldige. Dette er grusomt for de som er rammet. Vi er i sikkerhet på rommet vårt nå. Mens vi snakker ligger det døde mennesker på gaten rett utenfor vinduet vårt, sier Løtvedt.

- Lastet med våpen

Myndighetene i byen ber folk om å komme seg innendørs og holde seg i ro. Ifølge Nice-Matin tilbyr byens taxier å frakte folk hjem gratis.

Unntakstilstanden i Frankrike forlenges i tre måneder som følge av Nice-angrepet, opplyser François Hollande.

Terroren rammet samme dag som regjeringen kunngjorde unntakstilstanden som hadde rådet siden Paris-terroren i november, skulle avsluttes 26. juli.