Nå starter oppryddingen

Amerikanerne våknet opp til enorme ødeleggelser tirsdag morgen. I New York vil metrosystemet være ute av drift i mange dager.

OVERSVØMT: En parkeringsfull full av de karakterisitiske gule drosjene står fullstendig under vann tirsdag morgen, amerikansk tid.
FLOM OG FLAMMER: En statue er alt som står igjen i et nabolag i Queens som er rasert av oversvømmelser og branner. 100 familier mistet sine hjem her.
DET VERSTE ER OVER: Mannskaper langs hele østkysten er allerede i gang med oppryddingen etter Sandy.
TATT AV FLOMMEN: I går var dette en promenade langs sjøen i Atlantic City.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Dødstallene stiger etter Sandys herjinger langs den amerikanske østkysten. Verst har det gått med New York og New Jersey. Bare i New York City er minst ti personer omkommet, bekrefter borgermester Michael Bloomberg på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag, norsk tid.

— Det er lite som tyder på at redningsetatene kunne hjulpet disse menneskene. Det ser ut som at har blitt drept momentant i forskjellige typer ulykker, sier Bloomberg på den direktesendet pressekonferansen.

Til sammen er 29 personer døde som følge av stormen i USA og Canada, melder CNN.

Les også

Slik herjet Sandy i natt

Dødstallene er ventet å øke etter som redningsmannskaper får søkt gjennom de hardest rammede områdene. De fleste drepte har mistet livet som følge av fallende trær, flyvende gjenstander, strømstøt eller drukning.

Metroen stengt i dagevis

Borgermester Bloomberg er klar på at det til ta mange dager, om ikke uker, å få New York City i normalt gjenge igjen. Det enorme metrosystemet, som er så viktig for New Yorkerne, vil være satt ut av spill i mange dager.

— Jeg er gitt estimater på mellom tre til fem dager, og håper bare at det stemmer, sier Bloomberg.

— Metrosystemet ble laget for hundre år siden, på en tid hvor man ikke tenkte på alle problemene som potensielt kunne komme senere. Men noe slikt som dette har vi aldri opplevd, legger han til.

Les også

Flammer rasererbydel i New York

Flere hundre tusen husstander risikerer i tillegg å måtte være uten strøm i flere dager, grunnet eksplosjoner i flere store transformatorer natt til tirsdag.Til sammen er rundt 7,5 millioner boliger strømløse, ifølge CNN.

Barn så foreldrene dø

Blant de omkomne er et ektepar som døde tirsdag, da de gikk ut av bilen sin og ble truffet av et fallende tre i New Jersey. Igjen i pick-upen satt barna deres på 11 og 14 år, ifølge VG Nett.

— Vi vet ikke hvorfor de gikk ut av bilen, men igjen satt deres to barn, i alderen 11 og 14. De ble begge skadet, sier guvernør Chris Christie.

Les også

«Sandy» kan koste oppmot 250 milliarder kroner

Han fortalte også at han anbefalte foreldre til å avlyse Halloween.

— Det er lurt å planlegge Halloween til en annen dag. Jeg ønsker at bare skal være trygge, la Christie til.

Presidentvalget kan bli utsatt

Problemene i kjølvannet av «Sandy» kan bli så store at presidentvalget må utsettes i flere stater.

Årsaken er blant annet at skader på valglokaler og infrastruktur gjør det vanskelig for mange å komme seg ut for å forhåndsstemme.

Les også

USA: Demning kollapser

Reuters melder at forhåndsvalget allerede er stanset i vippestaten Virginia på grunn av uværet.Craig Fugate ved det nasjonale krisehåndteringsorganet FEMA bekrefter overfor Reuters at det kan bli utsettelser, og at de nå jobber for å kartlegge skader på valglokaler i de mange berørte delstatene.

De siste meningsmålingene tyder på at det vil bli en svært jevn innspurt mellom Barack Obama og Mitt Romney. Den siste uken før valget 6. november blir derfor trolig avgjørende, og en frykten for en situasjon med valgkaos i de berørte statene skaper bekymring i begge politiske leire.

— Mange tenkelige utfall

— Dette er en veldig uforutsigbar situasjon, med mange tenkelige utfall - og farer og muligheter for begge kandidater. Det er derfor begge sider er svært engstelige akkurat nå, sier historiker Julian Zelizer ved Princeton University til nyhetsbyrået.

Det er nå en reell fare for at konsekvensene av «Sandy» kan skape valgkaos i USA, ifølge Reuters.

Delstatene har selv ansvaret for å gjennomføre valget, noe som betyr at det er den enkelte delstats myndigheter som avgjør om muligheten for å stemme skal forlenges på grunn av uværet. Det gjør at valget kan komme til å gjennomføres med en ulik praksis i de forskjellige statene.

Publisert: