Aktor krever 14 års fengsel for Frode Berg

Aktor i spionrettssaken mot nordmannen Frode Berg har lagt ned påstand om 14 års fengsel, melder VG.

Publisert: Publisert:

Aktor har lagt ned påstand om 14 års fengsel for spionsiktede Frode Berg. Selve dommen er ventet 16. april. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

NTB

Berg reagerte med fatning da han fikk høre påstanden.

– Han er ikke sjokkert, han er rolig. Vi diskuterte fra starten av at han kunne forvente noe som dette, så han var forberedt, sier Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov til VG.

Bevisførselen i rettssaken mot Berg – hans forklaring, vitneavhør og øvrige beviser – ble avsluttet i midten av forrige uke. Etter planen skal dom og straffeutmåling komme allerede tirsdag 16. april.

Novikov sier at han vil besøke Frode Berg dagen før domsavsigelsen og at de da vil diskutere hva de skal gjøre videre.

Solberg møter Putin

Samme dag som prosedyrene ble holdt i sponsaken i Moskva, møter statsminister Erna Solberg Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg.

Solberg møtte norsk presse tirsdag formiddag, men ville da ikke si om Frode Berg-saken ville bli tatt opp med Putin i møtet tirsdag ettermiddag.

– Vi har ett overordnet mål, det er å ivareta Frode Bergs interesser. Det er en vanskelig situasjon for Frode Berg og hans familie. Det betyr også at vi i liten grad kommer til å kommentere dette, sa Solberg.

– Jeg håper å se ham tilbake i Norge, la Solberg til.

Nektet straffskyld

Den tidligere grenseinspektøren ble pågrepet utenfor hotellet sitt i Moskva 5. desember 2017 med 3.000 euro i kontanter på seg.

Han har erkjent at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge hans norske forsvarer Brynjulf Risnes.

Berg har derfor nektet straffskyld for spionasjetiltalen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven.

Publisert: