Orkanen «Irma» har allerede forårsaket store skader i Karibia

Den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet fortsetter sin ferd mot USA.

Publisert:

MONSTER: Et satellittbilde av orkanen «Irma», den kraftigste som noen gang er registrert ute i Atlanterhavet. Ekstremværet «Irma» kan gi katastrofale følger. Orkanens vedvarende vindstyrke er målt til 82 meter per sekund. Foto: NOAA / AP / Scanpix

NTB

Minst to personer er bekreftet døde på de karibiske øyene St. Barts og St. Martin. To andre er alvorlig skadd på de to øyene, opplyser den franske ministeren for oversjøiske territorier, Annick Girardin, onsdag kveld.

St. Barts tilhører Frankrike, mens St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland.

Det er grunn til å anta at dødstallet vil stige etter hvert som Irma fortsetter sin ferd over de mange øyene i den nordlige delen av Karibia. Situasjonen er uoversiktlig fordi strømnett og teleforbindelser ligger nede.

Les også

To nye orkaner underveis mens Irma så vidt er i gang

– Mangler infrastruktur

– Vi vet at hjelpearbeidet blir komplekst dersom en orkan rammer mange land mer eller mindre samtidig. Mange av øyene er isolerte samfunn som også mangler skikkelig infrastruktur som veier og internasjonale flyplasser, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Fransk værvarsling hadde på forhånd advart mot 12 meter høye bølger og veldig høy vannstand. Tusenvis av mennesker er evakuert fra utsatte områder i hele Karibia, og innbyggere har hamstret mat og vann for å være sikker på å klare seg, ifølge BBC.

Orkanen er oppgradert til kategori 5, som er høyeste nivå, og har vindkast på 100 meter per sekund – 360 kilometer i timen.

GJØR SEG KLARE: Folk forbereder seg på orkanen «Irma» på Puerto Rico. Foto: Carlos Giusti / Scanpix

– Farligere enn Harvey

– Det er mye farligere enn Harvey. Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sier Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello.

Amerikanske myndigheter har erklært unntakstilstand i Florida, Puerto Rico og De amerikanske jomfruøyene. Orkanen «ser ut til å bli rekordkraftig og har kurs rett mot Florida, Puerto Rico og andre steder», sa president Donald Trump onsdag.

– Vi får se hva som skjer. Det ser ikke ut til å være noe godt. Tro meg. Ikke noe godt, sa han.

De første dødsfallene i orkanen ble bekreftet onsdag kveld. Minst to personer er bekreftet døde på de karibiske øyene St. Barts og St. Martin, opplyser den franske ministeren for oversjøiske territorier, Annick Girardin. Både St. Barts og St. Martin tilhører Frankrike.

Les også

Norge sender IT-eksperter for å hjelpe etter orkanen «Irma»

Forskanset i vinkjeller

På sin privateide øy Necker, som er del av De britiske jomfruøyene, har milliardær Richard Branson sammen med sine ansatte forskanset seg i en vinkjeller bygget av betong. Vinkjelleren er nærmest som en bunkers å regne. På sin blogg skriver Branson at uværet nå kan merkes.

MILLIARDÆR: Richard Branson fotografert i mars i år. Foto: Ted S. Warren / Scanpix

– Vi har nettopp vært gjennom en natt med ulende vind og regn nå som orkanen «Irma» nærmer seg stadig mer. Vi har alle sovet sammen på to rom. Jeg har ikke vært med på noe sånt siden jeg var barn, skriver den britiske milliardæren.

Bransons luksusferiested leies ut til gjester, men det er nå ingen gjester der. Noen har allerede forlatt øyen mens andre har utsatt sin ferie dit, forklarer han.

Nå er det Branson selv og hans stab på øyen som er igjen, og han bedyrer at alle forskanser seg i vinkjelleren under hovedbygningen når «Irma» setter inn for fullt.

– Slik jeg kjenner vår flotte stab, blir det nok lite vin igjen i kjelleren når vi kommer opp til overflaten igjen, spøker Branson.

Les også

«Irma» er den kraftigste orkanen som noen gang er blitt registrert

Tvungen evakuering

Ekstremværet traff først Antigua og Barbuda natt til onsdag lokal tid. Ifølge de første meldingene slapp Antigua relativt billig fra orkanen, ingen omkom. Det samme ser ut til å gjelde for Barbuda, selv om de materielle skadene skal være store.

Uværet var onsdag på vei mot Puerto Rico, Jomfruøyene og Den dominikanske republikk. Haiti og Cuba har også stålsatt seg i påvente av uværet. På Bahamas blir seks øyer evakuert. Orkanens øye er ventet å passere drøyt 80 kilometer fra Puerto Rico onsdag kveld.

På Key West i Florida har myndighetene ifølge BBC gitt ordre om tvungen evakuering. Uværet er først ventet å treffe Florida i helgen.

HAMSTRER MAT: I Florida hamstrer folk mat og drikke mens de venter på at orkanen «Irma» kanskje treffer den amerikanske delstaten i helgen. Foto: AP / Scanpix

Verre enn Andrew

– Stormen er større, raskere og sterkere enn orkanen «Andrew», sier guvernør Rick Scott.

Orkanen «Andrew» rammet Florida for 25 år siden, og var frem til «Katrina» rammet Louisiana i 2005, den dyreste i USAs historie.

Orkaner får energi fra varmt havvann, og «Irma» befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som gjennomsnittstemperaturen på jorden stiger.

Publisert: