Presseorganisasjoner hyller Charlie Hebdo

Midt i marerittet og sorgen hyller de store presseorganisasjonene magasinet Charlie Hebdo. - Et symbol på ytringsfrihet i Frankrike, sier Anthony Bellanger, visegeneralsekretær i IFJ.

Publisert Publisert

ta1888dd.jpg Foto: NTB SCANPIX

  • NTB

— Et angrep mot en redaksjon og det å drepe journalister er det samme som å angripe både yrket som helhet og demokratiet, mener Bellanger i International Federation of Journalists (IFJ).

Tolv mennesker ble drept da terrorister stormet lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Magasinet har gjentatte ganger trykt karikaturer av Muhammad, noe som trolig er bakgrunnen for angrepet onsdag.

Angrep på frihet

Presseorganisasjoner verden over har fordømt angrepet og er i sorg etter at ledende skikkelser for ytringsfrihet ble skutt og drept.

— Grusomheten er et angrep på ytringsfriheten og pressefriheten, noe som er et grunnprinsipp and pilaren i det europeiske demokratiet, uttaler interesseorganisasjonen European Newspaper Publishers' Association (ENPA).

- En svart dag

Reportere uten grenser (RSF), en internasjonal journalistorganisasjonen som arbeider for pressefrihet, sier de er i sjokk etter det brutale angrepet.

— Et angrep på en redaksjon med maskinvåpen er en type vold vi er vitne til i Irak, Somalia eller Pakistan. Hadde vi ventet slik grusomhet i Frankrike? sa RSFs leder Christophe Deloire da han besøkte angrepsstedet i Paris onsdag.

— Et mareritt er blitt virkelighet. Dette terrorangrepet markerer en svart dag i Frankrikes historie, sier Deloire i en presseorganisasjon som selv har base i den franske hovedstaden.

Publisert