Ny siktelse i Belgia etter terrorplaner i Frankrike

Brussel: En tredje person er siktet for deltakelse i en terrorgruppe i forbindelse med det avvergede terrorangrepet i Frankrike.

Publisert Publisert

AKSJONERTE: Fransk politi aksjonerte mot Reda Krikets leilighet i Paris-forstaden Argenteuil i påsken. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Mannen er belgier og skal ha forbindelser til Reda Kriket som ble pågrepet utenfor Paris skjærtorsdag, opplyser belgisk påtalemyndighet.

Ifølge franske myndigheter ble et planlagt terrorangrep trolig avverget på grunn av pågripelsen av Kriket. Politiet fant store mengder våpen i leiligheten hans etter pågripelsen.

Det er foreløpig ikke bekreftet noen forbindelse mellom Krikets nettverk og gjerningsmennene bak terrorangrepene i Brussel.

Håper å åpne søndag

Belgiske myndigheter håper å åpne flyplassen Zaventem utenforBrusselsøndag etter at det er blitt enighet mellom luftfartsmyndighetene og politiets fagforeninger.

— Vi håper flyplassen kan åpne søndag morgen, sier en kilde i den belgiske regjeringen til nyhetsbyrået AFP. Zaventem har vært stengt siden terrorangrepene i den belgiske hovedstaden 22. mars.

  • De verste flykapringene: Tok seg inn i cockbit bevæpnet med en blomsterbukett
    Luftfartsmyndighetene opplyste fredag at lufthavnen Zaventem teknisk sett er klar til å gjenåpnes med begrenset kapasitet. Politiets fagforening var derimot ikke klare før spørsmål rundt sikkerheten på flyplassen var avklart, men nå er også denne siste brikken på plass.

— Nå er vi enige, sier politiets fagforeningsleder Vincent Gilles. Han sier de har fått medhold i kravet om «systematisk kontroll» av passasjerer og bagasje før de går gjennom tollen.

Tar flere måneder

Fagforeningene ville at alle passasjerer må gjennom en sikkerhetssjekk før de slipper inn i flyplassbygningen. Luftfartsmyndighetene fryktet at en slik løsning bare vil flytte eventuelle nye sikkerhetstrusler fra innsiden til utsiden av bygningen. I tillegg er de redd passasjerene må vente for lenge.

Den midlertidige løsningen som er etablert i innsjekkingsområdet, gjør det mulig å håndtere 800 avreisepassasjerer i timen. Dette tilsvarer omtrent 20 prosent av normal kapasitet.

Det vil trolig ta flere måneder før Zaventem kan operere med full kapasitet, siden deler av bygningskonstruksjonen må gjenoppbygges etter at to selvmordsbombere sprengte seg i avgangshallen.

Publisert