Politiet forhandler med gisseltakeren i Sydney

Australsk politi forhandler med mannen som har tatt gisler i en kafé i Sydney. Gjerningsmannen skal ha krevd å få et IS-flagg og en samtale med statsminister Tony Abbott.

Publisert Publisert

FLYKTER: Til sammen har fem gisler greid å flykte fra kafeen i Sydney. Foto: Scanpix

  • NTB

Visepolitisjef i New South Wales, Catherine Burn, bekreftet mandag at det pågår samtaler medmannen. Hun kunne si hvor mange som fortsatt befinner seg i kafeen.— Jeg kan ikke kommentere det av hensyn til den pågående operasjonen. På dette tidspunktet handler alt om folks sikkerhet, sa Burn på en pressekonferanse.

Hun opplyste at antall gisler «ikke er så høyt som 30», slik enkelte medier har antydet. Minst fem personer har klart å komme seg ut av kafeen etter at dramaet begynte.

Krav på sosiale medier

Om de fem ble frigitt, eller selv klarte å rømme, er foreløpig uklart.

To av de kvinnelige gislene som kom seg ut, kontaktet flere australske medier om gisseltakerens krav, melder blant andre Sky News.

Mannen skal ha plassert to bomber inne i kafeen og to på et annet sted i byen utenfor, ifølge de tidligere gislene.

Kravene om et IS-flagg og en samtale med statsminister Tony Abbott, skal ha også ha blitt formidlet på sosiale medier gjennom gislene i kafeen.

Kravet om å få flagget til den irakisk-syriske opprørsbevegelsen Den islamske staten (IS) er én av flere indikasjoner på at gjerningsmannen er motivert av ytterliggående islamisme.

Da mannen tok seg inn i kafeen, hadde han et flagg som lignet IS-flagget. Den islamske trosbekjennelsen var skrevet på flagget på arabisk.

- Uklart motiv

Ti timer etter at gisselaksjonen begynte, vil australske myndigheter fortsatt ikke trekke en endelig konklusjon om gisseltakerens motiv.

— Vi vet ikke ennå hva som er motivet. Vi vet ikke om motivasjonen er politisk, selv om det åpenbart er ting som tyder på at den kan være det, sier statsminister Abbott.

Tungt væpnet politi har sperret av det ellers så travle forretningsstrøket hvor Lindt Chocolate Café ligger. Den australske sentralbanken og delstatsforsamlingen i New South Wales befinner seg i området, som ikke ligger langt unna byens berømte operahus.

Langt ut på ettermiddagen var det fortsatt flere hundre tungt væpnede politifolk utplassert i området, og gatene bak sperringene var fullstendig øde og forlatt.

Våpen i bag

Dramaet startet like før klokka 10 om morgenen lokal tid da en eller to menn gikk inn i kafeen med tunge vesker.

En kvinne som prøvde å komme inn like etterpå, sier at døra var sperret, og at hun så noen ta et våpen opp av en blå bag mens personene innenfor måtte ned på gulvet.

Bilder fra kafeen viser to personer, åpenbart gisler, som holder et svart og hvitt flagg som ligner på det som IS bruker, mot vinduet, og en mann med sølvfarget skjegg og svarte og hvite klær i bakgrunnen.

Verken Sjømannskirken i Sydney eller organisasjonen for norske studenter i byen har fått meldinger om at det befinner seg nordmenn på kafeen, ifølge Aftenposten.

Frykter terror

Australske myndigheter har lenge fryktet at ytterliggående islamister i landet skal gjennomføre terroraksjoner.

Minst 60 australske statsborgere har reist til Midtøsten for å kjempe med IS, og Australia har sluttet seg til den internasjonale USA-ledede koalisjonen mot opprørerne.

Minst 20 av dem som har reist til Syria og Irak, skal ha vendt hjem igjen, og politiet frykter at noen av dem kan være farlige.

Tidligere i høst gjennomførte australske sikkerhetsstyrker en større antiterroraksjon som følge av mistanke om at IS-sympatisører hadde planer om å kidnappe tilfeldige australiere og halshogge dem på åpen gate.

Muslimske grupper fordømmer

Over 40 muslimske grupper i Australia fordømmer den pågående gisselsituasjonen på en kafé i sentrum av Sydney.

— Vi tar avstand fra forsøket på å ta uskyldige menneskers liv eller å skremme dem. Det er en foraktelig handling, sier de i en felles uttalelse mandag.

Gisseltakeren skal blant annet ha krevd å få et IS-flagg. Kravet om å få flagget til den irakisk-syriske opprørsbevegelsen Den islamske staten (IS) er én av flere indikasjoner på at gjerningsmannen er motivert av ytterliggående islamisme.

Da mannen tok seg inn i kafeen, hadde han et flagg som lignet IS-flagget. Den islamske trosbekjennelsen var skrevet på flagget på arabisk.

Publisert