Eksplosjoner i Stockholm

Stockholm ble rammet av to eksplosjoner lørdag. Kan dreie seg om en selvmordsbomber.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

En bil eksploderte midt i sentrum av Stockholm, og like etter ble det meldt om en ny eksplosjon. En mann ble funnet død, og ifølge politiet forårsaket mannen selv eksplosjonen.

Ifølge politikilder skal mannen ha hatt en ryggsekk med spiker og rørbomber, melder Aftonbladet. Kun en av rørbombene skal ha eksplodert.

To personer ble lettere såret i bileksplosjonen. Bilen inneholdt gasskolber.

Trussel

Ti minutter før det smalt, fikk TT en e-post fra en mann som vender seg til «Sverige og det svenske folket».

Han henviser til den svenske kunstneren Lars Vilks, som har tegnet en karikatur av profeten Muhammed, og svenske soldater i Afghanistan og skriver at «nå skal deres barn, døtre og søstre dø slik som våre brødre og søstre og barn dør».

E-posten er også adressert sikkerhetspolitiet Säpo, men politiet har ikke kommentert innholdet. TT har heller ikke fått bekreftet om e-posten har tilknytning til eksplosjonene.

Oppfordrer til angrep

— Våre aksjoner kommer til å snakke for seg selv. Så lenge dere ikke slutter krigen deres mot islam og fornedringen av profeten og deres dumme støtte til grisen Vilks, heter det.

Mannen sender videre en oppfordring til «alle mujahedin i Europa og Sverige»:

— Nå er det på tide å slå til, vent ikke lenger. Kom fram med det dere har om det så er en kniv, og jeg vet at dere har mer enn en kniv å komme med. Frykt ingen, frykt ikke fengsel, frykt ikke døden.

E-posten inneholder lydfiler på både svensk og arabisk. Det fremgår ikke om mannen er med i en organisasjon.

Sperret av

Et stort område av Stockholm sentrum ble sperret av etter eksplosjonene.

— Det brenner for fullt, fortalte et øyenvitne til Aftonbladet om den rammede bilen.

— Jeg hørte først en kraftig eksplosjon som siden ble fulgt av flere mindre smell i sikkert fire minutter, forteller Günther Mårder til Dagens Nyheter.

— Hele huset ristet. Vi ble livredde, og da vi gikk ut, så vi en død person ligge på gata, sier et øyenvitne til Aftonbladet om den andre eksplosjonen.

Det ble sendt bombeeksperter og teknikere til stedet. Stockholm-politiet og sikkerhetspolitiet Säpo satt i et flere timer langt møte lørdag kveld for å diskutere situasjonen.

Publisert:
SMALT: Store brannmannskaper rykket ut da en bil eksploderte i krysset Drottninggatan og Olof Palmes gata lørdag. Like etter smalt det igjen, og det skal være snakk om en selvmordsbomber. Foto: Marc Femenia / SCANPIX