17 drept i Gaza

Til sammen 17 palestinere er drept i israelske luftangrep siden fredag.

Publisert:

ANGREP: Røyk stiger fra raketter som er sendt opp av militante palestinere på Gazastripen mot Israel. Foto: AMIR COHEN, (REUTERS/SCANPIX)

NTB

Både israelerne og palestinerne nekter å gi seg i den største oppblussingen i konflikten på tre år. Søndag ble to palestinere, deriblant en tolv år gammel gutt, drept i to nye angrep, opplyser sykehuskilder.

Ifølge kildene ble gutten drept da israelske kampfly bombet mål nord på Gazastripen. En militant palestiner ble drept i et tilsvarende angrep inne i Gaza by.

En israelsk militærtalsmann bekrefter at luftangrepene ble gjennomført, men vil ikke gi detaljer om dem.

Fordømmer

Angrepene er ifølge den israelske hæren et svar på at militante palestinere har skutt mer enn 100 raketter mot Israel. Den arabiske liga fordømmer det de kaller en «massakre» på Gazastripen, men Israel sier at de akter å fortsette angrepene.

Det samme gjør palestinerne. Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at den jødiske staten vil fortsette å ramme alle dem som planlegger å angripe israelske borgere. Også forsvarsminister Ehud Barak forsikrer at luftangrepene vil fortsette.

— Denne runden på Stripen er langt fra over, sa han til journalister under et besøk i Sør-Israel, hvor omkring en halv million israelere har fått beskjed om å holde seg innendørs og å holde bomberom åpne.

Seks mennesker sør i Israel har blitt såret av raketter skutt opp fra Gazastripen. En thailandsk statsborger skal være kritisk såret.

Lover hevn

Lyden av eksplosjoner og rakettoppskyting ljomet over kysten av Gaza og sør i Israel i helgen. Så langt har 17 palestinere mistet livet, mens 27 er såret, fem av dem alvorlig. Militante grupper på den Hamas-kontrollerte Gazastripen lovet å hevne de palestinske livene som har gått tapt.

Oppblussingen på Gaza er den verste på tre år, ifølge nyhetsbyrået AFP, og en ytterligere opptrapping av konflikten mellom palestinere og israelere står i fare for å true vestlige forsøk på å stanse blodsutgytelsen i regionen, inkludert i Syria.

- Israels ansvar

Den økende volden fikk både EU, Den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden og nabolandet Egypt til å oppfordre til våpenhvile. Den arabiske ligas utenriksministre, som lørdag var samlet i Kairo, fordømte det de kalte Israels «farlige eskalering på den blokkerte Gazastripen».

Ligaen ber det internasjonale samfunnet om å overtale Israel til å stanse fortsatte «massakrer og brudd på det palestinske folks rettigheter».

— Som en okkupasjonsmakt er det Israels ansvar å gjøre en slutt på den ulovlige blokaden av Gaza og å beskytte det palestinske folk, het det i en uttalelse fra Den arabiske liga.Også USA uttrykte lørdag kveld dyp bekymring for opplussingen av volden sør i Israel.

- Ikke forpliktet

— Vi ber begge parter om å gjøre alt de kan for å gjenopprette ro, sier talskvinne Victoria Nuland i det amerikanske utenriksdepartementet.Angrep i EgyptLederen for Folkets motstandskomiteer (PRC) Zohair al-Qaisi og PRC-medlem Mahmud Hanani er blant de drepte. De ble ofre for et angrep mot en bil vest for Gaza by fredag. PRC er en væpnet gruppe som i stor grad er avhengig av Hamas, og sier den står bak de fleste rakettangrepene.

Ifølge hæren i Israel var PRC-leder Qaisi blant dem som planla, finansierte og beordret et dødelig angrep mot Sør-Israel fra Sinaihalvøya i Egypt i august i fjor. Angrepet varte i flere timer og kostet åtte mennesker livet. I tillegg ble 25 personer såret. Folkets motstandskomiteer er en paraplyorganisasjon som består av væpnede aktivister fra ulike fraksjoner som er imot palestinske selvstyremyndigheters tilnærming til Israel.

— Vi er ikke forpliktet til noen våpenhvile. Vi kommer til å svare meget sterkt på denne israelske forbrytelsen, sa PRC-talsmann Abu Ataya.

Publisert: