Peker ut en av passasjerene

Advokat Morten Furuholmen sier at Moland og French vil peke ut drapsmannen i retten onsdag.

  • Aftenposten
  • Jørgen Lohne
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

De tiltalte nordmennene i Kongo-saken, Tjostolv Moland og Joshua French skal etter planen forklare seg i retten onsdag, skriver Aftenposten.

De vil da hevde at de mener en eller begge de to kongoleserne som satt på bilens lasteplan kan ha stått bak drapet, og at motivet kan ha vært ran.

Ifølge TV 2 er det Kepo Ayila de kommer til å peke ut som drapsmannen.

Ifølge Moland og Frenchs norske advokat, mener de to dødsdømte at sjåføren han ha blitt drept fordi han var uenig i de eventuelle ransplanene.

Les også

Håper på millionerstatning – eller dødsstraff

Sov med liket

Befolkningen i landsbyene et par-tre timers kjøring i den tette, grønne skogen østover fra Kisangani, vil fortsatt gjerne fortelle om hva de eller andre har hørt eller sett kvelden da Kasongos lik ble liggende igjen på den røde grusveien, mens Tjostolv Moland og Joshua French kjørte av gårde i den leide bilen i rasende fart.

I Badivu samler hele landsbyen seg da Furuholmen med journalister på slep kommer på besøk og får sitte under det enkle som forsamlingsstedet med tak, men uten vegger.

— Vi brakte liket hit, forteller Dindi Mopila (66), og peker på jordgulvet: Og alle i landsbyen sov her for å vokte det om natten, før det ble hentet av politiet.

Mopila forteller også hvordan han hørte skudd og sammen med konen flyktet fra sitt litt avsidesliggende hus til landsbylederens bolig.

— Vi var redde for at en mann skulle skyte oss.

- Hvilken mann?

— En hvit mann. Det var to hvite menn, sier Mopila.

Haglepatron

Landsbyleder Anpomo Sefo Charles er på selve åstedet og forteller i detalj hvordan drapet skjedde. Når han blir spurt hvordan han kan vite detaljer om dette, sier han at han har hørt hva de to kongoleserne som satt på bilens lasteplan har forklart.

Men selv er han etter egen observasjon helt sikker på hvor Kasongos lik lå etter at det ble lempet ut av bilen, og han kaster seg ivrig ned i veibanen for å markere dette. Han kan også fortelle at han så det han mener var en grønn haglepatron på åstedet. Tjostolv Moland hadde med seg en pumpehagle inn i Kongo fra Uganda.

- Er et slikt funn eventuelt til skade for dine klienter, Furuholmen?

— Vi vet for det første ikke om det er gjort noe funn av hylse; Det foreligger ikke noe slikt beslag. Og for det andre er det enighet om at et annet våpen enn haglegeværet ble brukt til å drepe Kasongo.

- Har etterforskerne gjort en grundig, ballistisk undersøkelse for å finne ut hva slags prosjektil som rammet sjåføren i hodet?

— De har foretatt en likundersøkelse. Jeg har ikke hatt tilgang til dokumentene, men jeg forstår at man holder det for sannsynlig at det dreier seg om et høyhastighetsprosjektil.

Møter aktor Furuholmen møter i dag oberst Roger Wavara, anklageren i militærtribunalet som behandler ankesaken. Her vil den norske advokaten be om Wavaras hjelp til å få sendt en såkalt soft gun, et kraftig «lekegevær» for voksne som skyter plastkuler, fra Norge til Kisangani.

Hans klienter hevder at denne replikaen av en maskinpistol er våpenet Moland er avbildet med på et foto politiet har lagt til grunn som bevis i sakens første instans. Til NTB sier Furuholmen at han også mener en Glock-pistol det finnes politibilde av, og som også har vært aktuelt som mulig drapsvåpen, befinner seg i Norge.

Oberst Wavara var orientert om Furuholmens biltur til åstedet i går. Det samme var politiet, som sendte væpnet eskorte med advokaten og journalistene på turen inn til de tilsynelatende fredelige, fattigslige landsbyene et par timers kjøring øst for provinshovedstaden Kisangani.

Publisert: