Ja, de snur

Barack Obama legger om kursen og dropper rakettskjold.

Publisert Publisert
  • NTB

Pentagons talsmann Geoff Morrell sier at planene er endret for å bedre beskyttelsen av amerikanske styrker og allierte i Europa mot iranske rakettangrep, melder nyhetsbyråene AP og Reuters.

En anonym forsvarstalsmann sier til Reuters at planene betyr at man beveger seg bort fra fast installerte landbaserte systemer og i stedet går inn for et «lagvis, bevegelig, tilpasningsdyktig system». Ifølge den anonyme kilden viser USAs etterretning at Iran er mer opptatt av raketter med kortere rekkevidde enn interkontinentale raketter.

. En betydelig tilpasning og forsterkning av vårt europeiske rakettforsvarssystem, kaller Pentagon-talsmann Morell endringen, som Det hvite hus vil kunngjøre torsdag.

Les også

Dropper rakettskjold

Ventet Seniorforsker og tidligere direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Sverre Lodgaard, sier at endringene i rakettskjoldplanene var ventet.

— Rakettskjoldet var en republikansk fanesak som president George W. Bush skjøv fram. Obama er mye mer interessert i et samarbeid med Russland, sier han.

— Planene skapte også splid i Europa, noe Bush-administrasjonen også bidro til med sitt snakk om «det nye» og «det gamle» Europa. Obama ønsker å revitalisere alliansene, tilføyer han.

Les også:

Les også

Her er Norges bidrag til USAs rakettforsvar

Her er Norges bidrag til USAs rakettforsvar

Lite troverdig Den offisielle amerikanske begrunnelsen for de nye planene, at Iran ikke lenger er opptatt av å utvikle langdistanseraketter, mener Lodgaard er retorikk.

— Jeg har aldri festet mye lit til begrunnelsen om at Iran utviklet raketter som både Israel og USA sa at landet ikke måtte få. Det hadde ikke troverdighet.

- Var det en bløff?

— Det var i hvert fall ikke hele bildet. Men de som driver med utviklingen av systemene var naturligvis interessert i å vise at de duger. Derfor ble systemet utplassert i Alaska med adresse Nord-Korea, og derfor skulle det utplasseres i Tsjekkia og Polen med adresse Iran. Men Obama-administrasjonen er ikke interessert, sier Lodgaard.

Russisk glede I Moskva sier en talsmann for russisk UD er de amerikanske endringene er gode.

— Hvis USAs administrasjon har revidert sin holdning til rakettskjoldet, er det trolig et positivt tegn for oss, sier UD-talsmann Andrej Nesterenko.

En talsmann for Føderasjonsrådet sier at endringen skyldes Russlands standhaftige motstand.

— Det er en logisk følge av Russlands kompromissløse holdning, sier den utenrikspolitiske talsmannen Mikhail Margelov ifølge nyhetsbyrået DPA.

- Nesten katastrofe USAs tidligere FN-ambassadør, republikaneren John Bolton, reagerer meget negativt på de varslede endringene.

— Jeg mener dette er en nesten-katastrofe for USAs forbindelse til østeuropeiske land og mange i NATO. Jeg mener dette er den typen ensidig beslutning som Bush-administrasjonen alltid ble kritisert for, og jeg mener de klare vinnerne er Russland og Iran, sier Bolton ifølge Reuters.

Diplomater i Moskva sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at russiske hauker kan tolke endringene i rakettskjoldplanene som et tegn på amerikansk svakhet. I stedet for å komme USA i møte, kan det hende de vil reagere med å stille nye krav til USA.

Publisert