Advarer Russland mot arktisk opprustning

Den arktiske konferansen i Arkhangelsk handler om dialog og samarbeid, men den danske utenriksministeren fant det også viktig å gi en diskret kritikk av Russlands opprustning i området.

Publisert Publisert

RUSSERE I ARKTIS: Statsminister Dmitrij Medvedev, president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei Shoigu var alle til stede under konferansen i Arkhangelsk. Foto: SPUTNIK / X02440

  • Thomas Heine

Alle snakket om samarbeid og dialog da en to dager lang konferanse om Arktis startet i den nordrussiske byen Arkhangelsk onsdag. Noen av deltakerne valgte imidlertid å gå inn på problemer som miljø og militarisering – blant annet Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen og John Tefft, USAs ambassadør til Russland.

– Ja, det er en økt militær tilstedeværelse i Arktis. Danmark har også økt sin tilstedeværelse, ikke minst for å bistå i det brede spekteret av sivile oppgaver i regionen, som for eksempel søk- og redningsoperasjoner og miljømessig overvåking, sa den danske utenriksministeren i sin tale ved konferansens åpning.

– Alle stater bør strebe etter å unngå enhver handling som kan tolkes som konflikt og konfrontasjon, fortsatte Samuelsen.

Omfattende opprustning

Da den danske utenriksministeren møtte danske journalister senere la han ikke skjul på at budskapet hans var henvendt til Russland, som har gjennomført en omfattende opprustning av sin militære slagkraft i Arktis.

– Når det skjer en opprustning blir man selvfølgelig nødt til å notere det. På akkurat dette området, hvor det – inntil videre – er en bred enighet om at det ikke skal være et konfliktområde, tror jeg at det er viktig at man fortsetter i det sporet, sa Anders Samuelsen.

Hittil har Arktis fungert som en av få oaser for samarbeid mellom Russland og de vestlige landene, til tross for Ukraina-krisen. Det understrekes også av at selve konferansen har fått navnet «Arktis – et territorium for dialog». USAs Russland-ambassadør John Tefft poengterte imidlertid også at det er problemer midt i alt samarbeidet. Etter sin tale ble han spurt hvordan han ser på militariseringen av Arktis.

– Jeg lyttet naturligvis oppmerksomt på hva den danske utenriksministeren sa, og i denne konteksten håper USA at Arktis forblir hva det er i dag: Et område for virkelig samarbeid, sa John Tefft ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Fred og samarbeid

De russiske representantene på konferansen unngikk å gå spesifikt inn på de militære aspektene.

– For Russland har Arktis alltid vært og vil forbli en region av særlig interesse. Derfor er Russlands viktigste nasjonale interesser i Arktis å bevare det som et fredens og samarbeidets territorium, sa visestatsminister Dmitrij Rogozin.

Ifølge planen skulle konferansen avsluttes torsdag med en tale fra Russlands president Vladimir Putin.

Finlands og Islands presidenter skulle torsdag møte Putin, mens de tre nordiske utenriksministerne onsdag kveld spiste middag med sin russiske kollega, Sergej Lavrov.

Også Kina har sendt en høytstående representant til konferansen i form av visestatsminister Wang Yan.

Har snudd byen på hodet

1708 deltakere er registrert ved konferansen i Arkhangelsk, i tillegg til media. Byen har omtrent 350.000 innbyggere, og ligger ved Kvitsjøen, sør for Kolahalvøya, og er ikke normalt et sted som det snakkes mye om i Russland.

– Vi har aldri opplevd noe lignende, fortalte Oleg Drosdov, en av de frivillige som hjelper til med å få arrangementet til å gå av stabelen så glatt som mulig.

– Vi har forberedt oss i to måneder, og nå skjer det. Det er litt stress akkurat nå, bemerket han.

Det står politibetjenter på nesten hvert eneste gatehjørne. Alle hotellrom har vært booket i månedsvis, og leiligheter som normalt ville gått for et par hundre kroner per natt på tjenesten Airbnb går for tiden for mellom 1800 og 5600 kroner.

Parkett i snøen

Et eget parkettgulv har blitt anlagt fra Lomonosov-universitetet, hvor første del av konferansen ble avholdt onsdag, til en utstilling i byens havn. Dette for at de internasjonale gjestene ikke skal behøve å falle om og slå seg i den våte snøen og den ujevne isen som ellers kjennetegner gatene og fortauene i Arkhangelsk for tiden.

En av dem som prøvde parketten før de fine gjestenes ankomst denne uken var 33 år gamle Olga Davydova, som tok med seg sin seks år gamle nevø, Vsevolod, for å se utstillingen av Russlands arktiske redningstjeneste i havnen.

– Nå er det i hvert fall ett sted i byen hvor man ikke trenger å bekymre seg for å brekke beina på isen, noterte Olga Davydova med et smil.

Det var minst én gjest som ikke kom seg særlig langt i Arkhangelsk. Laura Meller, Arktis-koordinator for miljøbevegelsen Greenpeace, hadde blitt invitert for å delta i et seminar ved konferansen av en av underorganisatorene, men da hun ankom for å registrere seg ble hun avvist, uten annen forklaring enn at hun ikke hadde blitt godkjent.

– Jeg håper det er en slags misforståelse eller dårlig kommunikasjon, og ikke en reaksjon på informasjon som Greenpeace i Russland har offentliggjort om miljøproblemer i Arktis forut for konferansen, sa Laura Meller.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert