Håper på millionerstatning – eller dødsstraff

Dersom ikke aktors kronvitne i Kongo-saken får sine 1,2 millioner kroner i erstatning, håper han at Joshua French og Tjostolv Moland henrettes.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

– Så lenge de er her i Kongo, har jeg et håp om å få pengene. Hvis jeg ikke får dem, kommer jeg til å være sint hver eneste dag. Hvis jeg ikke får pengene, håper jeg at Moland og French blir henrettet, sier Kepo Ayila til NTB.

Med to politifolk med maskingevær og en representant for etterretningstjenesten i bilen kjører vi langs den hullete veien som går fra Kisangani til Ugandas hovedstad Kampala. Underveis har vi passert flere små landsbyer, men ellers finnes det ikke mye annet enn tett, mørkegrønn jungel i dette området av Kongo.

Den røde veien er den samme som Tjostolv Moland og Joshua French kjørte 5. mai i år. Etter å ha lagt støv bak oss i to timer kommer vi fram til stedet hvor nordmennenes sjåfør, Abedi Kasongo, ble skutt og drept.

Tett jungel

Åstedet er en sving på den lite trafikkerte veien og er omkranset av tett jungel. Det er nærmest umulig å se noe annet enn busker og trær mer enn fem meter ut fra begge sider av veien. Gresshopper, fugler og horder av mygg og klegg svirrer i luften.

– Jeg liker ikke å være her igjen, jeg føler meg ikke bra. Jeg er stresset, og inntrykkene fra hendelsen kommer til meg, sier Ayila før han tørker svetten av panna under den brennhete sola.

Sammen med Kasongos assistent, Kasimu Aradjabo, var Ayila med i bilen den aktuelle dagen.

Med politifolkene og etterretningsagenten som tilskuere viser Ayila hvordan Moland skal ha revet opp døra på bilen og beordret sjåføren ut før han skjøt.

– Da de skjøt og drepte sjåføren, skjønte jeg ikke hva som hadde skjedd. Men da Moland siktet på meg, skjønte jeg at det var alvor. Da flyktet jeg inn i jungelen, sier han.

Kronvitne

Ayila, aktors kronvitne i saken, viser deretter i detalj hvordan French deretter skal ha tatt kvelertak på Aradjabo – til tross for at Ayila ut fra sin egen forklaring da hadde flyktet inn i jungelen.

French og Moland er tiltalt for å ha skutt og drept sjåføren og deretter tatt penger og bilen. I tillegg anklages Moland for drapsforsøk på de to vitnene. French er tiltalt for medvirkning til drapsforsøk på disse to.

Ayila ble tilkjent en erstatning på i overkant av 30.000 kroner for traumene han opplevde drapskvelden. Under ankesaken håper han å få førti ganger så mye.

– Hvis erstatningen økes til rundt 1,2 millioner kroner, er det bra, sier han.

Moland og French har hele tiden hevdet at sjåføren Abedi Kasongo ble drept av en væpnet bande i den kongolesiske jungelen. De to nordmennene har så langt nektet å forklare seg i retten, men vil trolig begynne sine forklaringer når tredje dag i ankesaken mot dem begynner førstkommende onsdag. (©NTB)

Publisert:

Les mer om dette temaet

Åstedet: På en lite trafikkert vei Moland Og french kjørte 5. mai i år.