- Jeg ble dopet og torturert

Drapstiltalte Tjostolv Moland hevder han er blitt torturert og dopet av kongolesisk politi.

- Jeg var dopet ned og kan ikke huske navn. Jeg har kutt i armer og bein. Jeg har merker etter sprøytespisser. JØRGEN LOHNE

NTB

Moland ble tirsdag hentet fra sykehuset for å møte i ankesaken i Kisangani. Saken har vært utsatt på grunn av Molands helsetilstand.

Nordmennenes rådgiver, advokat Marius Dietrichson, mente saken måtte utsettes nok en gang fordi Moland var for syk til å gjennomføre rettssaken. Ankesaken startet likevel opp igjen tirsdag.

På spørsmål fra dommeren svarte Moland at han ikke føler seg bra.

— Jeg er blitt torturert av politiet og dopet, sa Moland, ifølge VG Nett.

- Hvem plaget deg?

— Jeg var dopet ned og kan ikke huske navn. Jeg har kutt i armer og bein. Jeg har merker etter sprøytespisser. Dette er måten den demokratiske republikken Kongo behandler noen som er syke på, fortsatte han.

- Ikke mentalt svak

Moland hevder han er intervjuet mens han var ruset av aktor i ankesaken, militærtribunalets etterforskningsleder Roger Wavara.

Moland ble lagt inn på sykehus etter at han ble syk av malaria. Han mener sykdommen skyldes at han ikke fikk medisin. I retten avviste han at han har psykiske problemer.

— Så kom ikke her å si at jeg har et mentalt problem eller er stresset av dere. Ikke sitt der og døm meg til å være mentalt svak. Jeg har ikke sovet godt fordi jeg har vært ruset ned, og hatt abstinenser, sa Moland.

– Psykotisk

Ifølge Dietrichson vil forsvareren til Moland og French be om at saken må utsettes ytterligere.

— Legen fortalte meg at Moland er diagnostisert som psykotisk og ikke er skikket til å gjennomføre en rettssak. Retten må vurdere om saken kan fortsette, sier Dietrichson til NTB.

Moland har den siste tiden vært innlagt på sykehus i Kisangani. Tre leger som har undersøkt den drapsdømte nordmannen, har tidligere konkludert med at han er for syk til å møte i retten.

Den norske legen Terje Erlid reiser fredag til Kongo. Sammen med et team av kongolesiske leger skal han vurdere Molands helsetilstand.

Ikke undersøkt

Ankesaken mot Moland og French skulle egentlig ha startet i militærdomstolen i Kisangani 13. oktober. Retten bestemte at saken ikke skulle fortsette før Moland var undersøkt av spesialister fra hovedstaden Kinshasa. Dette har ennå ikke skjedd.

Ifølge advokat Dietrichson skal Moland nå være mer eller mindre frisk av malaria.

— Legen har antydet for meg at det er det mentale det står på nå, sier han til NTB.

Dommer Pascal Moliba skal ha nevnt muligheten for at saken skal kunne fortsette uten Moland. Det mener Dietrichson er utelukket.

— Moland og French er viktige vitner for hverandre. Hvis saken skal fortsette kun for French, vil han frarøves muligheten til å føre Moland som vitne for sin egen uskyld, sier Dietrichson.

Lite kontakt

Moland og French ble pågrepet i Kongo i begynnelsen av mai, mistenkt for drapet på sjåføren sin Abedi Kasongo. Begge nekter straffskyld i saken, men ble dømt til døden for drapet i den første runden i rettsapparatet.

Moland og French har hatt lite kontakt med hverandre den siste tiden. De har kommunisert via lapper.

— Jeg har ikke sett ham på to uker så jeg vet rett og slett ikke hvordan det står til med ham, sier French til VG Nett.

Han forteller at han selv har slitt med sykdom. Han skal være i form til å starte ankesaken.

— Det har gått litt opp og ned de siste ukene med sykdom. Jeg føler jeg er på bedringens vei, sier han.

svp://19754