Kamper mellom India og Pakistan i Kashmir

Pakistans statsminister Nawaz Sharif anklager India for «uprovosert aggresjon» etter sammenstøt i Kashmir hvor to pakistanske soldater ble drept.

ANKLAGER: Generalløytnant Ranbir Singh hevder India utførte kirurgiske angrep mot terrorister på den pakistanske siden av delelinjen i Kashmir. Reuters/NTB scanpix

NTB

Det pakistanske militæret er i stand til å stanse «alle onde planer om å undergrave Pakistans suverenitet», advarer Sharif.

I FN: Pakistans statsminister Nawaz Sharif under FNs hovedforsamling i New York. Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

Kampene skal ha pågått i fem timer flere steder ved delelinjen mellom India og Pakistan torsdag. Minst én sivilperson ble såret.

– Kirurgiske angrep

Hæren i India sier de har utført «kirurgiske angrep» mot terrorgrupper på den pakistanske siden av delelinjen. Gruppene hadde angivelig utplassert utskytingsramper i området som skulle brukes i angrep mot indiske byer.

– Terroristene og de som støtter dem, har lidd betydelige tap, sier generalløytnant Ranbir Singh.

Les også

57 drept og over 100 såret i bombeangrep i Pakistan

Ifølge nyhetsbyrået DPA er dette første gang siden 1971 at India har gjennomført en planlagt militæraksjon rettet mot pakistansk territorium.

Pakistanske militære opplyser at de besvarte Indias angrep. Samtidig avviser de at India utøvde noen form for kirurgi.

– Dette forsøket på å skape en media-hype ved å kalle skyting over grensen kirurgiske angrep, er en omskriving av sannheten, heter det i en uttalelse fra Pakistans forsvar.

Demonstranter drept

Forholdet mellom atommaktene India og Pakistan er spent etter flere sammenstøt i det urolige grenseområdet Kashmir den siste tiden. Tidligere i september ble 18 indiske soldater drept da opprørere angrep et militærhovedkvarter.

Les også

Ti politifolk drept i angrep i India

Hendelsen skal ha vært den verste i sitt slag på over et tiår. Siden angrepet har India jobbet for å isolere Pakistan diplomatisk.

Samtidig har Pakistan kritisert India for å ha slått hardt ned på voldelige demonstrasjoner i den indiske delen av Kashmir de siste månedene. Til sammen 80 sivile skal ha blitt drept av indiske soldater.

Pakistanske myndigheter hevdet onsdag at India vil «gå i oppløsning» den dagen Kashmir får uavhengighet.

Både India og Pakistan gjør krav på Kashmir, hvor flertallet av befolkningen er muslimsk. Landene har tidligere utkjempet to kriger om Kashmir, som fortsatt er delt mellom dem.

Les også

Har 90.000 ansatte i India

Les også

Tenåring overkjørt av tog da han tok selfie i India

Les også

- 28 opprøre drept av droner i Pakistan og Afghanistan

Les også

Kva kan me lære av terroren i Pakistan?