- Russland vil ikke ta tilbake flyktninger fra Norge

Utenriksministeren i Russland kom med nyheten i dag. — Norge har seg selv å takke, mener asyladvokat.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Russland vil ikke ta tilbake flyktninger som har krysset grensen til Norge, sa utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse i Moskva tirsdag.

Les også

Planlegger massiv tvangsretur til krigsherjede land

– Samtalene dreier seg om folk som kom til Russland enten for å jobbe her eller besøke slektninger. De oppga ikke at det virkelige formålet var å dra videre til Norge, sa Lavrov.

— Falsk med overlegg

– Det betyr at de med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland, og dette er grunnen til at vi ikke vil la dem komme tilbake til Russland.

Tidligere har russiske myndigheter opplyst til Norge at de er villige til å ta imot folk som har lovlig opphold i Russland eller såkalt multivisum.

En planlagt retur av asylsøkere til Russland i helgen ble imidlertid stanset etter henstilling fra russerne.

Lavrov uttalte seg om situasjonen for asylsøkerne etter spørsmål fraNRK under utenriksministerens årlige pressekonferanse om russisk utenrikspolitikk i Moskva.

- Norge kan takke seg selv

Norge kan takke seg selv for russernes returstopp av asylsøkere, mener asyladvokat Brynjulf Risnes.

Advokaten mener at returer av asylsøkere med buss over Storskog i Finnmark er brudd på asylavtalen mellom Norge og Russland fra 2012, som sier at returer i all hovedsak skal skje med fly.

– Norge burde ha holdt seg til avtalen og har seg selv å takke for at returene ble stoppet, sier Risnes tilNRK.

Han mener det er flere grunner til dette og peker blant annet på at russerne har bedre kontrollmuligheter i Moskva, samt at Murmansk tradisjonelt er blitt sett på som et sensitivt område for Russland.

Støre: – Et delikat forhold

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier regjeringen må løse utfordringen ved grensen til Russland.

Han er forsiktig med å kommentere den russiske utenriksministeren Sergej Lavrovs uttalelser tirsdag om at Russland nå ikke ønsker å ta tilbake flyktningene som har krysset grensen til Norge.

– Det er et delikat forhold. Derfor skal jeg være veldig varsom med å spekulere på uttalelser som vi ennå ikke kjenner i sin helhet. Den norske regjeringen skal håndtere dette forholdet etter mange dimensjoner. Den har støtte fra meg til å gjøre det på en måte som kan bidra til å løse de utfordringene vi har ved grensen og samtidig ta vare på et viktig bilateralt forhold, sier Støre til NTB.

Direkte til storbyer?

Representanter for det russiske utenriksdepartementet diskuterte situasjonen med folk fra Norges ambassade i Moskva mandag kveld.

De ble da enige om et nytt møte i den såkalte ekspertgruppen, som består av representanter fra norske innvandringsmyndigheter, Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og det russiske migrasjonsverket.

Ifølge NRK har russerne på ett tidspunkt antydet at de ønsker at asylsøkerne skal sendes direkte til russiske storbyer når de returneres.

Publisert: