Siste: - Hæren har tatt kontroll over anlegget.

Gisseldramaet i Algerie minutt for minutt.

MANGE GISLER: Det er ennå uklart hvor mange gisler islamistene egentlig har tatt. Opp mot 13 Statoil-ansatte kan være tatt til fange inne i gassanlegget.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

BT oppdaterer deg på situasjonen ved In Amenas minutt for minutt. 35 gisler og 15 gisseltakere skal være drept.

Tips oss! Epost: 2211@bt.no

Bakgrunn: Terrorister fra islamistgruppen Den maskerte brigade tok onsdag morgen trolig oppunder 200 gisler i In Amenas. 41-45 av disse skal være vestlige gisler. Ni er trolig norske.

Trykk F5 eller Ctrl-R for å oppdatere siden.

Siste oppdateringer:

16.05: Statoils samarbeidspartner BP har sendt ut en pressemelding i ettermiddag. — Det rapporteres dessverre om dødsfall, men vi mangler fremdeles bekreftet og troverdig informasjon, skriver de i meldingen.

16.04: Det skal ha vært til sammen 41 gisler, men mange av dem skal ha sluppet fra situasjonen i live skriver NTB. Fox News skriver også at flere skal ha rømt, inkludert flere amerikanere.

15.57: Informasjonssjef Ola Anders Skauby ved Statoils pårørendesenter i Bergen sier til Dagbladet at de pårørende blir sterkt berørt av de nyhetene som kommer fra Algerie. - Vi deler den informasjonen vi får med de pårørende så godt vi kan, og tar vare på dem som har behov for det. Vi bistår med psykologer, prest og folk som kan personalomsorg, sier Skauby.

15.50: Ifølge den algeriske avisen TSA har hæren nå ha klart å tatt kontroll over gassanlegget. TSA siterer Knoui Sidi, en representant for lokale myndigheter.

15.49: Nyhetsbyrået Reuters opererer med langt lavere dødstall. Ifølge dem er seks internasjonale gisler og åtte terrorister drept i militæraksjonen. Også denne informasjonen stammer fra personer som befinner seg i nærheten av gassanlegget, og er ikke bekreftet.

15.44: Situasjonen er svært uoversiktlig torsdag ettermiddag. Årasken er at ingen vestlige medier er representert i Algerie, og ingen har sluppet inn for å dekke saken. Dermed er all informasjonen som vi i mediene får formidlet filtrert av enten algeriske myndigheter eller de islamistiske gisseltakerne.

15.42: Ifølge BBC har algeriske soldater reddet ut flere utenlandske gisler, etter at de stormet gassanlegget.

15.38: Terroristene hevder overfor ANI at 34 gisler ble drept av kamphelikoptre, mens de befant seg i bilene. 14 gisseltakere skal ha blitt drept samtidig. Nyhetsbyrået AP opererer med 35 drepte gisler og 15 drepte gisseltakere.

15.37: Det mauritanske nyhetsbyrået ANI melder at hærens angrep skal ha foregått ved at kamphelikoptere angrep en bilkortesje med gisler og gisseltakere, som var i ferd med å forflytte seg til et tryggere sted inne på gassanleggområdet.

15.35: Ifølge BBC skal flere av gislene som klarte å rømme, ha blitt flydd ut fra flyplassen i In Amenas, ifølge det algeriske nyhetsbyrået Algerie-Focus.

15.33: Fox News melder at 20 gisler klarte å rømme fra gisseltakerne tidligere i dag. Blant dem var det flere amerikanere, og flere skal ha ringt hjem etterpå.

15.29: Guardians interaktive oversikt gir bakgrunn for hva som skjedde morgenen onsdag.

15.25: Frankrikes president vil ikke bekrefte tall.

— Situasjonen er forvirrende og jeg er i kontakt med algeriske myndigheter. Jeg vil ikke gi noe ekstakt antall når det gjelder våre medborgere. Det beste er å si så lite som mulig, sier Francois Hollande til storavisen Le Figaro.

15.22: Frankrikes forsvarsminister sier han har «fullstendig tillit» til algeriske myndigheters håndtering av situasjonen. Flere franske medier har meldt om franske gisler på stedet.

15.19: Statoil sier at situasjonen er svært uoversiktlig, og vil ikke kommentere opplysningene om at flere gisler skal være drept.

— Vi kan ikke gi noen oppdatert status nå, sier kommunikasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil.

15.14: ANI melder at sju vestlige gisler fortsatt er i live. Dette skal være to amerikanere, tre belgiere, en japaner og en brite. Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

Det er ukjent hva som skal ha skjedd med de ni norske antatte gislene. Det er også meldt om rømninger.

Reuters melder fortsatt et lavere antall drepte gisler. Ifølge deres kilder, er det snakk om seks drepte gisler.

15.08: OPPSUMMERING

Dette er hovedtrekkene i det som er meldt til nå: 34 eller 35 gisler skal være drept, det samme skal 15 gisseltakere. UD bekrefter at det har vært en militær operasjon ved anlegget. En talsmann for gisseltakerne, har forklart at angrepet skjedde mot en eller flere biler da gislene ble flyttet til «et tryggere sted». Angrepet skal ha skjedd med helikopter.

15.06: Utenriksdepartementet bekrefter nå til NTB at det pågår en militæraksjon ved anlegget.

— Dette framkom i en samtale statsministeren hadde med sin algeriske kollega tidligere i dag, sier Ragnhild Imerslund, kommunikasjonssjef i UD, til NTB.

15.01: Lokale kilder melder til Reuters at 180 algeriske gisler har rømt.

Samtidig blir det også oppgitt langt lavere tall på antallet døde: Seks døde utenlandske gisler og åtte gisseltakere. BT presiserer at ingen tall er bekreftet.

14.59: Enn så lenge har ingen offisielle kilder bekreftet opplysningene fra Al Jazeera og nyhetsbyrået ANI.

ANI siterer en talsmann som kaller seg Abu Bara. Ifølge ham, beholder de resten av gislene.

14.57: David Cameron, britenes statsminister, er blitt oppdatert på situasjonen av den algeriske statsministeren, melder BBC.

14.57: - Operasjonen pågår fortsatt, sier britisk UD til Dagbladet.

14.53: UD: - Vi får de samme meldingene

Utenriksdepartementet sier til bt.no at de verken kan avkrefte eller bekreftede tildels svært dramatiske meldingene som kommer inn torsdag ettermiddag.Blant annet heter det at flere titalls gisler er drept i bombeangrep motgassanlegget, og at en militær aksjon er i anmarsj.

Påstanden kommer fra BBC, som siterere en kilde i det britiskeutenriksdepartementet.

UDs pressekontakt Svein Michelsen i UD sier han ikke vilkommentere om vestlige land er på plass med militære styrker i området rundtgassanlegget.

— Vi er i nærkontakt med alle de landene som er involvert igisselaksjonen, men først og fremst med algeriske myndigheter, sier Michelsen,som ikke vil kommentere påstandene om at det algeriske militæret bomberanlegget.

— Dette er noe vi må komme tilbake til, sier han.

14.49: To ulike tall figurerer på drepte gisler. Mauritanske ANI melder om 34, Al Jazeera om 35. Mens ANI siterer en mulig talsperson for gisseltakerne, har tv-kanalen Al Jazeera basert sine opplysninger fra kilder utenfor anlegget In Amenas.

14.46: Al Jazeera melder å ha vært i kontakt med en mann som har sagt at han er et av de japanske gislene. Ifølge ham, ble han og en norsk gissel skadet av skudd fra regjeringsstyrkene.

14.43: Noen minutter før Al Jazeera meldte om 50 drepte i et luftangrep, meldte flere medier, blant annet Reuters, at 25 utlendinger klarte å rømme,ifølge en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten.

Tallet på hvor mange som skal ha rømt, har variert. Det skal ha vært 41-45 utenlandske gisler på anlegget.

14.39: BBC melder at en militær operasjon er under oppseiling mot anlegget i Algerie, og oppgir britisk UD som kilde.

14.35: Verken Utenriksdepartementet eller Statsministerens kontor vil kommentere opplysningene om at algeriske regjeringsstyrker har angrepet anlegget i In Aménas.

14.30: Den arabiske tv-kanalen Al Jazeera og det private nyhetsbyrået ANI i Mauritania melder ved 14.15-tiden at 34 eller 35 gisler og 15 gisseltakere er drept i et luftangrep fra algeriske helikoptre. Hovedsak: 35 døde

ANI hevder å ha vært i kontakt med en talsperson for gisseltakerne. Ifølge denne ble flere kjøretøy utsatt for angrep fra luften under en forflytning inne på gassanlegget

UAVKLART: Ni nordmenn er tatt som gisler av den islamistiske gruppen. Til høyre Statoils Bjørn Otto Sverdrup og til venstre konserndirektør for internasjonale operasjoner i Statoil, Lars Christian Bacher på gårsdagens pressekonferanse i Stavanger.
Publisert: