- Jeg angrer overhodet ikke noe

Edward Snowden bekrefter at han søker asyl i Russland. Han mener han gjorde rett da han fortalte verden om USAs overvåkingsprogram.

Publisert Publisert

I MOSKVA: Edward Snowden og Wikileaks Sarah Harrison (t.v.) holdt på Sjeremetjevo-flyplasseni Moskva fredag. Kvinnen til venstre er ukjent.Snowden søker midlertidig asyl i Russland. Foto: REUTERS

  • NTB

Wikileaks har publisert varslerens uttalelse til menneskerettsaktivistene som møtte ham på flyplassen i Moskva fredag.

— Har hatt en høy pris

Her gjør Snowden det klart at han vil levere asylsøknaden til Russland fredag. 30-åringen håper å kunne bli i landet frem til det er mulig for ham å reise til et av de latinamerikanske landene som har tilbudt ham beskyttelse.

— Den moralske beslutningen om å fortelle offentligheten om spionasjen som rammer oss alle, har hatt en høy pris, men det var den riktige tingen å gjøre, og jeg angrer overhodet ikke, sa Snowden ifølge gjengivelsen på Wikileaks' hjemmesider.

- Forbrytelser mot menneskeheten

Han holder fast på at han med lekkasjene verken hadde til hensikt å berike seg selv eller å selge amerikanske hemmeligheter. Den tidligere amerikanske etterretningsanalytikeren påpeker at han ikke allierte seg med noen utenlandsk regjering for å sørge for sin egen sikkerhet.

— Jeg tror på prinsippet fra Nürnberg-erklæringen i 1945: «Enkeltpersoner har internasjonale forpliktelser som overskrider nasjonale lydighetsplikter. Derfor har individuelle borgere plikt til å bryte innenlandske lover for å forhindre at det begås forbrytelser mot freden og menneskeheten», sa Snowden.

- Kan få bli

Snowden kan få lov til å bli i Russland dersom han slutter å lekke informasjon som skader USA, heter det i en melding fra Kreml fredag.

— Snowden kan hypotetisk sett få bli i Russland dersom han for det første stanser alle aktiviteter som skader våre amerikanske partnere samt forholdet mellom USA og Russland, og for det andre dersom han ber om dette selv, sier Dmitrij Peskov, som er talsmann for president Vladimir Putin, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Fredag møtte han representanter fra Amnesty på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva.

Vil til Latin-Amerika

Og Snowden skal selv ha lovet «ikke å skade» USA, ifølge en av aktivistene som møtte ham på flyplassen.

Snowden fortalte aktivistene at han ønsker å søke midlertidig asyl i Russland siden han ikke har mulighet til å dra noen andre steder, opplyser Tanja Loksjina i Human Rights Watch til nyhetsbyrået Interfax. Men Snowden håper å komme seg til Latin-Amerika til slutt, hvor flere land har tilbudt ham beskyttelse.

Strandet i transittsonen

Flere andre aktivister bekrefter overfor ulike russiske medier at Snowden har tenkt til å søke asyl i landet. En anonym russisk tjenestemann bekrefter opplysningene overfor Reuters.

Russiske eksperter hadde på forhånd spådd at 30-åringen ville komme til å søke asyl i Russland på nytt. Snowden har ikke vist seg offentlig på nesten tre uker, etter at han 23. juni kom til Moskva via Hongkong.

Han er etterlyst av amerikanske myndigheter og sitter nå strandet inne i transittsonen på flyplassen.

Sendte eposter

Det er Snowden selv som skal ha tatt initiativ til møtet i transittsonen på flyplassen i Moskva. Den russiske justisministeren, Alexander Konovalov, sier at møtet ikke strider mot internasjonal eller russisk rett.

— Mennesker får gå inn på området, og Snowden har rett til å oppholde seg der, sier Konovalov.

Han er etterlyst av amerikanske myndigheter og sitter nå strandet inne i transittsonen på flyplassen.

I forkant av møtet fredag sendte Edward Snowden ut eposter både til russiske advokater og menneskerettighetsforkjempere.

Advokaten Genri Reeznik, som leder advokatforeningen i Moskva, sa at han trodde at møtet betyr at Snowden på nytt vil søke asyl i Russland.

— Jeg tror Snowden vil søke beskyttelse i Russland. Jeg kan ikke tenke meg noen annen grunn til at han skal invitere inn menneskerettighetsforsvarere, sier han til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Også Tatjana Loksjina ved Human Rights Watchs (HRW) Moskva-kontor tror dette er tilfellet.

— Vi tror Snowden vil søke asyl, sier hun.

Også russiske parlamentarikere ble invitert til møtet.

Fått tilbud

Snowden sier i et brev til menneskerettsgrupper som er lagt ut på Facebook, at USA driver en ulovlig kampanje mot ham. Han sier at kampanjen fratar ham muligheten til å ta imot asyl i et annet land.

Snowden har søkt om asyl i en rekke land og fått tilbud om asyl fra flere land i Sør-Amerika, blant annet Venezuela. Men det er helt uklart hvordan Snowden, som er etterlyst av amerikanske myndigheter og har fått kansellert passet sitt, kan klare å komme seg fra Russland til Sør-Amerika.

Amerikanske Snowden søkte i begynnelsen av juli om asyl i Russland. Asylsøknaden ble levert av Snowdens juridiske rådgiver Sarah Harrison, som jobber for Wikileaks, og som reiser sammen med Snowden.

Også søkt tidligere

Russlands president Vladimir Putin uttalte da at Snowden «måtte slutte å gjøre ting som skader våre amerikanske partnere».

— Hvis Snowden ønsker å bli her, stiller vi én betingelse: Han må stanse all virksomhet som skader våre amerikanske partnere. Det høres kanskje rart ut når jeg sier det som det er, men slik er det, sa Putin.

Den tidligere NSA-ansatte Snowden trakk deretter søknaden.

Edward Snowden jobbet tidligere for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og har offentliggjort opplysninger om NSAs omfattende overvåking av internett og amerikanske mobiltelefoner.

Hva mener du om Snowden? Skriv din mening i feltet under!

Publisert