Rakk å rydde før «Rita»

Lengdehopper og Tulane-student Lissie Mo (25) klarte tidligere i uken å ta seg inn til studenthybelen i New Orleans og redde ut sine viktigste eiendeler. Nå har hun evakuert igjen, i påvente av «Rita».

Publisert:
Irina Lee

For nesten en måned siden rømte Lissie Mo (25) fra New Orleans sammen med de ansatte på sjømannskirken i New Orleans, i forkant av orkanen «Katrina». Siden har hun bodd på det såkalte «Fugleværelset» på sjømannskirken i Houston.

Tidligere denne uken dro Lissie Mo tilbake til New Orleans for første gang etter «Katrina». Med på turen var en av de andre norske evakuerte, Steinar Taksdal (30) fra Bryne. Planen var å redde ut så mange private eiendeler som mulig.

— Jeg vet at det har vært vann inne i huset mitt, så jeg er mest spent på hvor mye muggen har spredd seg, fortalte Lissie før hun dro av sted.

Mistet diplomer

I det Bergens Tidende slår følge med henne over dørkarmen, kan vi bare konstatere at oversvømmelsene har gjort enorme skader. Det forurensede vannet har etterlatt seg merker en halv meter opp på veggen i Lissies leilighet, som hun deler med en studievenninne. Vannet har trukket seg tilbake fra nabolaget for flere dager siden, men teppene inne i huset et fortsatt kliss våte. Og flere steder er mugg i ferd med å spise seg langt opp på veggen. Stanken er uutholdelig.

Lissie skjelver i det hun går inn på hybelen. Bøkene øverst i bokhyllen er i god behold, det samme er noen av klærne. Men store deler av garderoben, alle treningsskoene, tv-en og møblene er enten angrepet av mugg, eller er så vannskadet at de ikke kan reddes.

Nederst i skapet finner Lissie en mappe med uerstattelige papirer som er totalt ødelagt.

— Det var synd. Dette er en del av de diplomene og utmerkelsene jeg har fått her borte, forteller Lissie, lengdehopper med en rekke premier både i Norge og USA. Tidligere i sommer sikret hun seg tredjeplassen i lengde under NM i friidrett på Fana stadion.

Uten forsikring

Lissie er likevel fornøyd. I løpet av en knapp time har hun og Steinar Taksdal klart å pakke ned de viktigste eiendelene. Smykkeskrinet er gudskjelov i god behold. Hun har til og med klart å få med de viktigste eiendelene til romvenninnen også, som ikke har innboforsikring.

— Det er egentlig mest synd på henne, sier Lissie om sin amerikanske venninne.

Før Lissie forlater hybelen, skynder hun seg å ta bilder av de ødelagte eiendelene med et engangskamera.

— Forsikringsselskapet hjemme i Norge har sagt at de ikke kan utbetale noen form for erstatning før jeg kan dokumentere hva som hadde skjedd. Jeg er glad jeg er rakk å komme inn i byen før vi blir evakuert på nytt, forteller Lissie.

Steinar Taksdal var ikke like heldig. Hele bygningen der han bodde før orkanen, er sperret av. Derfor fikk han ikke hentet noen av eiendelene denne uken.

Etter planen skulle Steinar og Lissie kjøre tilbake til Houston onsdag morgen. Da var «Rita» oppjustert til en kategori 4-orkan, og de to måtte legge nye planer. De har nå søkt tiflukt hos norske venner i Covington, like nord for den store innsjøen Lake Pontchartrain ved New Orleans.

IRINA LEE

Publisert: