Trump kunngjør høyesterettsdommer-nominasjon

Donald Trump presenterer natt til tirsdag norsk tid sin nominerte til det ledige setet i USAs høyesterett. Presidenten har bestemt seg, melder New York Times.

Publisert Publisert

BESTEMT SEG: USAs president Donald Trump skal natt til tirsdag norsk tid kunngjøre hvem han nominerer til USAs Høyesterett. Foto: Carolyn Kaster, AP / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg har lenge hørt at den viktigste beslutningen en amerikansk president kan gjøre er å velge en høyesterettsdommer. Blir kunngjort i kveld klokken 21, skrev Trump på Twitter mandag morgen.

Kunngjøringen finner dermed sted klokken 3 natt til tirsdag norsk tid. Beslutningen ble tatt etter at Trump mandag morgen konfererte med en rekke rådgivere, skriver New York Times.

På forhånd har de føderale ankedomstol-dommerne Brett Kavanaugh, Raymond Kethledge, Amy Coney Barrett og Thomas Hardiman blitt nevnt i amerikanske medier som favoritter. Det hvite hus har dessuten forberedt informasjonsmateriale om de fire kandidatene, som var del av et større utvalg på 25 kandidater.

Valget er særlig interessant av hensyn til kvinners rett til selvbestemt abort. Ifølge amerikanske medier var alle de 25 kandidatene på listen abortmotstandere.

Hvis John McCain, som er kreftsyk, ikke kan møte når Senatet skal godkjenne Trumps kandidat til høsten, betyr det at Republikanerne mangler flertall med bare 49 av 100 senatorer på Trumps side.

Dette blir Trumps andre dommerutnevnelse til USAs øverste domstol. Trumps første utnevnelse, Neil Gorsuch, ble godkjent av Senatet og tatt i ed i april 2017.

Den nye høyesterettsdommeren skal velges fordi Anthony Kennedy pensjonerer seg. Kennedy har i mange år fungert som viktig svingstemme mellom konservative og liberale blant de ni høyesterettsdommerne. Den nye utnevnelsen kan dreie høyesterett i en mer konservativ retning for de neste tiårene.

Publisert