«Green book» beste film under årets Oscar-utdeling

Tidsdramaet «Green book» fikk både Oscar-pris for beste film, beste mannlige birolle og beste originalmanus. Oppvekstfilmen «Roma» fikk også to store priser.

Publisert:

«Green Book»-skuespillerne feirer prisen for beste film: Viggo Mortensen, Linda Cardellini, Dimiter Marinov og Mahershala Ali, sistnevnte fikk også prisen for beste mannlige birolle. Foto: Chris Pizzello / Invision / AP / NTB scanpix

NTB

Sammen med Queen-filmen «Bohemian Rhapsody» var det «Green book» og «Roma» som stakk av med flest priser. Regissør Alfonso Cuaron fikk pris for beste regi, beste foto og for beste fremmedspråklige film for «Roma». 57-åringen sa han er stolt over å ta prisene med seg hjem til Mexico.

– Dette er en mexicansk film, denne tilhører Mexico, sa han da han hentet prisen for beste regi.

«Bohemian Rhapsody» fikk først tre av de mindre profilerte prisene for lydredigering, lydmiksing og klipping før de toppet med prisen for beste mannlige skuespiller til Rami Malek i rollen som vokalist Freddie Mercury, en rolle som egentlig var tiltenkt Sacha Baron Cohen.

– Jeg var kanskje ikke det åpenbare valget, men det ser ut som det fungerte, sa Malek i takketalen sin.

Rockebandet Queen med Adam Lambert på vokal steppet for øvrig inn som åpningsnummer i stedet for den tradisjonelle monologen fra Oscar-showets konferansier, etter at komikeren Kevin Hart trakk fra seg vertsjobben. Da det kom ut at Hart er blitt kritisert for angivelig homofobiske innlegg i sosiale medier, bestemte Oscar-akademiet seg for å droppe å finne en erstatter.

Rami Malek med prisen for beste mannlige hovedrolle for tolkningen som Freddie Mercury i «Bohemian Rhapsody». Foto: Chris Pizzello / Invision / AP / NTB scanpix

Pyntelig

Etter litt oppstyr rundt Hart i forkant, forløp årets utdeling av Oscar-statuettene, symboler på tildeling av priser fra Academy of Motion Picture Arts and Sciences, relativt skandalefritt.

Vinnerne holdt seg stort sett til sine tilmålte 90 sekunder og holdt seg unna kontroversielle uttalelser.

Et par timer ut i showet var en av de mer minneverdige kommentarene som hadde falt så langt regissør Rayka Zehtabchis uttalelse ved mottakelse av prisen for beste korte dokumentar for «Period: End Of Sentence».

– Jeg kan ikke tro at en film om menstruasjon har vunnet en Oscar, sa Zehtabchi.

Da Spike Lee kom for å hente prisen for beste tilrettelagte manus for «BlacKkKlansman», ble det litt mer sus i serken. Han lirte først av seg noen ikke siterbare gloser om å ikke ta tiden på ham og la inn en oppfordring til folk i USA om å gjøre det rette moralske valget neste gang de skal velge president, mellom kjærlighet og hat.

– La oss gjøre det som er rett, sa Lee.

Queens Brian May og Adam Lambert åpnet Oscar-utdelingen søndag på Dolby Theatre i Los Angeles. Foto: Foto: Chris Pizzello / Invision / AP / NTB scanpix

Sang seg til pris

Noen av de mest nominerte filmene i år var også kongehusdramaet «The Favorite» av Giorgos Lanthimos, med ti nominasjoner og nyproduksjonen av klassikeren «A Star is Born», med åtte nomineringer.

Noen oppfattet det som litt overraskende da Olivia Colman vant prisen for beste kvinnelig hovedrolle i «The Favourite», der Glenn Close, Oscar-nominert for sjuende gang, var en av favorittene. Også Lady Gaga var nominert til den prisen, men hun hentet sin Oscar i en annen kategori: Beste sang, som hun vant med låten «Shallow» fra filmen «A star is born». Den framførte hun på søndagens galla sammen med skuespillermakker fra filmen, Bradley Cooper.

Som seg hør og bør preget ekstravagante antrekk den røde løperen da filmeliten og andre kjendiser ankom. Mye rosa og fluffy materialer var gjengangere.

Glenn Close var en av favorittene til å få en oscar for beste kvinnelige hovedrolle i år etter sju nominasjoner, men det glapp igjen. Foto: Richard Shotwell / Invision / AP / NTB scanpix

Fra Beirut til Hammerfest

Norges heteste kandidat til Oscar var 14 år gamle Zain Al Rafeea fra Syria, som i dag bor i Hammerfest. Flyktninggutten spilte hovedrollen i den libanesiske filmen «Kapernaum», som var nominert til beste fremmedspråklige film.

Den prisen gikk imidlertid til Netflix-produksjonen «Roma», der den norske professoren Kjartan Halvorsen har en liten rolle. Midtveis i filmen synger han «Barndomsminne fra Nordland» mens flammer fra en mexicansk skogbrann herjer i bakgrunnen.

BESTE SANG: Lady Gaga hentet sin Oscar i kategorien Beste sang, som hun vant med låten «Shallow» fra filmen «A star is born». Foto: NTB scanpix

Publisert: